Износът на България за трети страни намалява със 7.1%

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

През периода януари – ноември 2014 г. износът на България за трети страни намалява със 7.1% спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 14.9 млрд. лeвa, съобщават от пресцентъра на НСИ. Основни търговски партньори на България са Турция, Сингапур, Руската федерация, Китай, Сърбия и бившата югославска република Македония, които формират 53.4% от износа за трети страни. През ноември 2014 г. износът на България за трети страни намалява със 7.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.4 млрд. лeвa.

Вносът на България от трети страни за първите единадесет месеца на 2014 г. намалява с 4.0% спрямо същия период на 2013 г. и е на стойност 18.1 млрд. лeвa (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна. През ноември 2014 г. вносът на България от трети страни намалява с 15.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.6 млрд. лeвa.

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с трети страни през периода януари – ноември 2014 г. е отрицателно и е на стойност 3 161.9 млн. лeвa. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 2 307.7 млн. лева. През ноември 2014 г. външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) с трети страни е отрицателно и е на стойност 169.8 млн. лeвa.

При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите единадесет месеца на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г. най-голям ръст е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен
произход” (28.3%). Най-голям спад се наблюдава в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” (28.7%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти” (13.0%).

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА