Изненадващи ползи за здравето от соргото

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Много хора в наши дни се насочват към безглутенова диета поради множеството доказани ползи, които тя може да донесе. Глутенът, протеин, открит в зърнени храни като пшеница или ечемик, всъщност често е отговорен за храносмилателните проблеми.

Въвеждането на сорго в диетата ви ще ви позволи да се насладите на пекарски продукти, които са също толкова вкусни, но без отрицателните ефекти, които често идват от консумацията на глутен. Соргото се оказа отличен заместител на пшеницата за хора, които имат непоносимост или избират да се насладят на диета без глутен.

Ето списък на ползите и хранителните вещества, които тази съставка може да осигури:

Соргото е богато на фибри

Консумацията на достатъчно фибри и задоволяването на ежедневната ни нужда от тези вещества може да бъде определящ фактор за поддържане на здрава храносмилателна система. Въпреки това, повечето от зърнените храни и другите съставки, които сме склонни да ядем, са с невероятно ниско съдържание на това основно съединение.

Соргото всъщност има много повече фибри от ечемика или ориза, също толкова е вкусно и е без глутен. Всяка порция ще ви даде 12 грама фибри, което е по-голямо количество от препоръчвания дневен прием. Това може не само да намали риска от сериозни храносмилателни заболявания, но и да намали шансовете за затлъстяване, инсулт и диабет.

Соргото е отлична храна за диабетици

За разлика от други видове въглехидрати, соргото може да ви помогне да балансирате нивата на кръвната захар.

Как е възможно? Соргото е сложен въглехидрат, който се усвоява естествено от нашето тяло, много повече от подобни зърна.

Комбинацията от това невероятно свойство и голямото количество фибри, съдържащи се в една порция, правят тази съставка идеалният избор за хора с диабет или всеки, който иска да отслабне.

Соргото е източник на протеини

Невероятните хранителни свойства на тези семена не се изчерпват с голямото количество фибри и витамини, които съдържат, соргото също е с изключително високо съдържание на протеини! Само една чаша сорго е пълна с над 20 грама протеин, количество, за което всеки спортист мечтае. Не само ще ви помогне да се тонизирате, но също така ще насърчи загубата на тегло и регенерацията на клетките.

Соргото съдържа основни минерали

Първо, соргото е с изключително високо съдържание на желязо, съдържащо над 8 милиграма във всяка чаша. Този минерал е от съществено значение за ефективното функциониране на хемоглобина, който е протеинът, отговорен за пренасянето на кислород през кръвта. Добавяйки тези зърна към вашата диета, вие ще можете да се насладите на по-добро функциониране на сърдечно-съдовата система.

Освен това соргото съдържа изключително големи количества калций, мед, цинк, фосфор и калий. Сред някои от най-изключителните витамини, съдържащи се в това зърно, е възможно да се намерят големи количества витамини от група В, които помагат за изграждането и регенерацията на клетките.

Соргото е богато на антиоксиданти

Освен многото други минерали и витамини, съдържащи се в това зърно, соргото е богато и на антиоксиданти. Тези съединения са отговорни за борбата със свободните радикали, защитата и регенерирането на увредените клетки.

Сред ползите от антиоксидантите, които са доказани от много изследвания, може да почувствате намаляване на възпалението, риска от рак и по-добро здраве на кожата.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements