2022 г. може да стане „годината на царевицата“

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Анализаторите от USDA очакват близо 1,4 милиарда акра царевица, соя и пшеница да бъдат засяти през 2021/22 г. През последните две години в световен мащаб допълнително са заложени  57 милиона акра царевица, соя и пшеница, което е с 4,4% повече от 2019 г. Тези площи обаче се нуждаят от допълнителни хранителни вещества за осигуряване на добра реколта. Но нарастващите цени на природния газ означават, че глобалното производство на торове може да бъде намалено от задаващия се недостиг на енергия в Русия, Китай и Европейския съюз, съобщи FarmProgress.com.

Очаква се още една натоварена година на глобални доставки на торове, тъй като все повече глобални играчи като Индия, Бразилия, Китай и Русия се конкурират със САЩ за наличните доставки на агрохимикали. Въпреки, че опасенията относно недостига на торове през пролетта на 2022 г. все още са до голяма степен спекулативни, за фермерите е разумно да планират най-лошите сценарии за използване на торове през 2022 г.

Слуховете за рязко покачване на цените на торовете догодина доведе до спекулации, че през 2022 г. ще бъдат засадени по-малко площи с царевица. Дори при по-високи цени на торовете обаче, производството на царевица и соя остава рентабилно. Експертите съветват да не се жертва плодородието на почвата и добивите през 2023 г., за да се спестят разходи през 2022 г.

Царевица или соя?

Съотношението на цената на новата култура царевица/соя показва ясно пазарното предпочитание за царевица през миналата седмица. Въпреки нарастващите разходи за торове, царевицата ще бъде по-печелившата култура за фермерите през 2022 г. Това се дължи на търсенето. Очакваното възстановяване на производството на етанол и силните перспективи за износ от Китай през следващата пазарна година съживяват прогнозите за търсене на царевица, докато перспективите за соя зависят от баланса на китайските експортни покупки.

Но и двете култури са изправени пред остра конкуренция от алтернативни култури – може би дори повече от миналата година. Цените на пшеницата, памука, соргото и ечемика се покачват до голяма степен поради международното търсене.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА