Соргото се завръща в отговор на голямата суша

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Различни култури от миналото напомнят за себе си в търсене на нови растения за производство на фураж

Видовете от род Соргум са известни в растителния свят, като едни от най-издръжливите на суша и неблагоприятни климатични фактори култури. За останалите култури, отглеждани в нашите ширини, големите периоди на задушаване през летните месеци се оказват критични. „Има схващането, че соргото е камила на растителния свят и алтернатива на царевицата, но в засушливи райони“, разказа за A zona доц. Ирена Голубинова от Бюрото за научно обслужване към Института по фуражни култури в Плевен.

 

Влиза в състава на новите храни

„Соргото е основно фуражна култура в страните от Северна Африка и Източна Африка, като в тези ширини се използва основно за хляб на хората. Правят се питки, хляб, тестени продукти, бира, алкохолни напитки, включено е и в индустриализацията и екологизацията на съвременния свят, когато всеки се мъчи да се върне към екологичното. Соргото намира все по-голямо приложение, първо поради липсата на глутен в зърното, което е подходяща храна за хора с непоносимост към глутен, и второ, в бита“, допълва доц. Голубинова. Преди години именно от соргови култури се правеха домашните метли, известни на всички.

В Института по фуражните култури в Плевен специалистите вече изпитват соргото в различни направления. Основното е направлението за фуражни цели като растенията се тестват по добив.

Освен това соргото има и екструдерни качества. „От сорго се правят различни бързи закуски, които масово са навлезли и е развита такава индустрия в САЩ. В Европа все още не са създадени такива сортове, но има асоциация, която е във Франция. Работят по този въпрос, ние също опитваме нашите селекционни материали в това направление, така че имаме точни попадения с много висок процент“, коментира доц. Ирена Голубинова.

Според доц. Голубинова пукливостта на сортовете се влияе от много фактори – от влагата в зърното, от начина на пукане, начина на съхранение, както и от заложените характеристики на самия сорт.

 

Интересът към новото зърно се увеличава

Интересът към соргото се увеличава. „Колегите от Шумен също работят в направление сорго, но за фураж, с т. нар. захарна метла. Ние работим с техническа метла за фуражни цели“, уточнява доц. Ирена Голубинова от Института по фуражните култури в Плевен.

Тя разказва, че направлението Сорго е възродено преди няколко години в института в Плевен и се работи усилено. „Изпитахме в направление за фураж техническата метла, която също като вид от род Соргум, е доста устойчива, отзивчива е и се отплаща. На година може да се реколтира за фураж от 1-2 до 3 откоса. Тя е добре позната култура в близкото минало. Имала е редица приложения, още повече, че в екологизацията на бита тази култура има приложения и в днешно време“, допълва специалистът.

„Имаме голям набор от сортове, които сме изпитали в седем пункта в страната в период от 6 години. Има обещаващи форми. Работим с местна популация, която е изпитана. Достига на височина 2-2,5 м, тоест възможността за производство на биомаса е много добра“, уточнява доц. Ирена Голубинова.

 

Успешно надминава царевицата

Климатът на бъдещето става все по-непредсказуем и учените постоянно работят в различни направления с цел стопаните у нас да бъдат подготвени за задаващите се явления. Изпитванията на техническата метла показват, че първият откос при културата осигурява между 6 и 9 тона фуражна маса, като откосите могат да достигнат до 3 през годината, тъй като културата е отзивчива. „Имаме изпитвания заедно с фуражната царевица, и може да кажем, че добивите се изравняват, но при фуражната царевица има един откос и приключва, докато тук има и втори, и трети, зависи, при топла есен и дъждовно време, има възможност и за по-голям подраст“, казва доц. Голубинова.

Поради издръжливостта си на различни важни неприятели, при отглеждането на техническа метла не се налага прилагането на инсектициди. Фунгициди също не трябва да се купуват, тъй като културата не бива засягана от листни болести, които икономически да застрашават или компрометират реколтата, обясняват от Института по фуражните култури в Плевен. Поради отзивчивостта си на азотно торене, соргото се нуждае само от осигуряване на допълнително азот, което би се включило в разходната част за отглеждането му.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА