Изнасяме над 95% от улова на барбун за Гърция

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Барбунът, или така наречената царска риба, е слабо позната на българския пазар. Поради тази причина над 95% дори 100% от нейния улов от Черно море се изнася на Гръцкия пазар.Това съобщи капитанът на варненския риболовен кораб „Лефер“ Емил Милев в интервю за сутрешния блок на БНТ.

Ежедневието на рибарите, макар и романтично преживяване сред морето, чайките и вълните, е не много леко. Обикновено те тръгват от пристанището още преди изгрев слънце или към 4 и 30 ч. сутринта. Работният им ден обикновено е 16- часов. Четири часа е само пътят, около два часа са необходими да бъде открита рибата и да се стигне до риболовните полета, а след това още два часа, за да се приберат рибарите до пристанището. Същинският работен ден продължава около 12 часа. Ваденето на рибата отнема около час, след това тя се сортира и „шокира“ в много лед. Разпределя се в стериопорени кутии и по този начин се транспортира до брега. По този начин се товари в камионите и заминава за Гърция, споделя още Емил Милев.

Барбунът е черноморска риба, която се лови за период от около 6 месеца годишно. За пръв път се появява около средата на юни и изчезва отново в края на годината.“За нас това е една от най- вкусните риби, които се срещат в нашето море. Каним всички българи да я опитат, вместо да изнасяме целия улов към нашата южна съседка. Това е една дива и чиста храна, която можем да консумираме в по- големи количества.“, коментира Милев.

Когато се открие пасаж се спускат риболовните съоръжения. Мрежите се дърпат около час- час и половина. След това се проверява, ако няма риба- местоположението се променя. Има дни, в които риба въобще не се открива. Около 20-30% от риболовните дни са „празни“, допълва още капитанът.  Рекордният улов, реализиран от една мрежа на екипажа на кораба „Лефер“ е 16 тона риба от вида хамсия.

Подкрепа за последиците от пандемията за сектор Рибарствонотификация, Програмата за морско дело и рибарство, Agrozona.bg

Заради COVID-19 по оперативната програма за морско дело и рибарство ще има подпомагане директно за риболовните кораби и екипажите. До края на месеца се очаква договорите по програмата да бъдат сключени. От общо 90 кораба, 74 са подали заявления за подпомагане. Риболовните кораби ще получат директни субсидии между 200 и 500 лева за един неработен ден.

Най- големите затруднения, които са изпитали рибарите по време на кризата са нарушенията в доставките за износ и затварянето HORECA канала, чрез който се реализира най- голям обем от риба. „Българите не сме свикнали да си готвим риба вкъщи. Консумираме я основно в ресторантите и поради тази причина, затварянето им по време на извънредното положение много затрудни работата ни.“, споделя Милев.

„Ако отново бъде обявено извънредно положение, според мен много от колегите ще фалират и няма да успеят да продължат бизнеса си.“, заключва той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА