Изложението Balkan Flavors беше открито с балкански ритми

Изложението за кулинарни и туристически атракции Balkan Flavors, на което „Агрозона“ е медиен партньор, беше открито с кръшни ритми в изпълнение на музикантите от Art Masters Band. За веселата атмосфера се погрижиха и танцьори от „Български ритми“.
Емилия Калайджиева, председател на асоциацията за алтернативен туризъм „Балкания“, организатор на изложението, обяви официално второто издание на Balkan Flavors за открито като посочи, че кулинарното изкуство има съществен принос към развитието на туризма. Тя каза още, че по време на двудневното изложение посетителите ще могат да вкусят плодовете на земята и да се докоснат до кулинарното и антропологичното наследство на Балканите. Калайджиева каза още, че следващото издание на изложението за балкански вкусове най-вероятно ще е извън България, за момента се обсъждат като варианти Словения и Македония.
Празникът на балканските вкусове започна и с традиционно месене на хляб, в което можеха да се включат както деца с проблеми в развитието, така и всички други деца, посетили изложението. Напътствия на младите кулинари даваха дами от мрежа „Хлебни къщи“, а Милена Кънчева, координатор по инициативи на фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието“ обърна внимание, че приготвянето на хляб е отличен начин за социална интеграция. „Месим, за да се смесим“, каза тя.
Шеф Крис от Кулинарния институт във Варна обяви, че институтът е осигурил четири стипендии – 3 по 250 евро и 1 стипендия от 500 евро.
Анета Стефанова