Изкуство от пясък

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас беше открит снощи. Темата на фестивала тази година е “На сафари с фотоапарат”, а жители и гости на морския град ще могат да се насладят на изваяни от пясък кенгуру, африкански слонове, лемури, лъвове, папагали, фламинго и лешояди.

По-рано през юни за пръв път се проведе пясъчен фестивал и в Русе. Той по същество беше състезание между скулптури, което означава, че на участниците във фестивала им е предоставена пълна свобода да творят, разказа за “Агрозона” Ирена Петрова, директор дирекция “Култура и образование” към община Русе.

pqsak

Именно това е и уникалното на този фестивал, тъй като такъв формат не е провеждан у нас. Попринцип на подобни фестивали по света е практика цялостната концепция за фигурите да е дело на творчески екип, който да реши темата и фигурите, които ще бъдат изработени. “Проектите, които се правят от творческия екип се раздават на участниците и те нямат никаква свобода на своя творчески гений”, разказа Ирена Петрова. В русенския фестивал предварително е била зададена само темата – “Кино”, а участниците получават пълна свобода на творческия порив. От 613 тона пясък бяха разделени в 10 еднакви купчини по 60 тона, които в последствие се превърнаха в герои от кинолентите. Останалите 13 тона бяха предназначени за детската пясъчна работилница. Неслучаен е подборът на темата – именно Русе е градът, в който братя Люмиер са провели първата филмова прожекция у нас преди 118 г. В световен мащаб тази година киното отбелязва 120 г. от създаването си, допълни Ирена Петрова.

На 14-и юни в Русе, на кея, вече бяха изваяни фигурите на Чарли Чаплин и хлапето, Мерилин Монро, Спайдърмен, Инидиана Джоунс и др. Творците бяха както от България, така и от Япония, Чехия, Латвия. На първо място в конкурсния фестивал беше отличена Мария-Антоанета на литовския творец Донатас Моцкус.

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements