Изкупната цена на розите – с 1/3 по-ниска

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

С близо една трета е по-ниска изкупната цена на розовия цвят тази година, са съобщили розопроизводители за “Монитор”. Нежните листенца се изкупуват за 2,20 лв/кг. През 2013 г. цената достигна над 3 лв и стойността на килограм розово масло на международните пазари стигна  7200 евро/кг .

Розоберът е започнал почти навсякъде в Розовата долина. Стартирал е дори в Казанлък, където попринцип това се случва по-късно. „Очак­ваме сравнително добра реколта, зимата беше топла и няма измръзване на пъпките. Освен това розите се развиха по-рано, но в крайна сметка всичко зависи от времето”, каза доц. Васил Базитов, който ръководи Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. В Казанлък цената е малко-по-висока – 2,50 лв/кг. Като най-голяма опасност за реколтата Базитов определя горещото време и горещия сух вятър, тъй като при тези условия се изпарява маслото от розовите цветове.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама