Изграждат лешникова градина в Исперих по европроект

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

По проекта ще бъде изградена и напоителна система

МИГ – Исперих започва годината с подписването на поредния договор за подпомагане изпълнението на проект – номер 41. С финансиране от Програмата за развитие на селските райони чрез Стратегия за ВОМР на МИГ – Исперих, ще бъде създадена лешникова градина на територията на община Исперих, предаде Eкип7.

По проекта ще бъде изградена и напоителна система. Земеделският производител Тодор Василев ще получи 49 787 лева безвъзмездни средства, които представляват 50 % от общата стойност на инвестицията.

В процес на проверка от ДФ „Земеделие“ е вторият проект по процедурата – за закупуване на техника за нуждите на животновъдното стопанство на земеделският производител Илиян Тошков.

Одобрение очакват още 14 проекта на Общинската администрация, земеделски стопани, бизнеса, медицинско лице и неправителствена организация.

Успешно е изпълнението на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, по която е договорен целият бюджет по Стратегията, в размер на 1 500 000 лева.

МИГ – Исперих приключи и работата по мерките, финансирани от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Приеми по три мерки ще се проведат през 2023 г.

През 2023 година ще бъдат проведени приеми на проектни предложения по мярка 4.1 за инвестиции в земеделски стопанства, мярка 6.4 за подкрепа на неземеделски дейности и мярка 7.4 за проекти, подобряващи обществената инфраструктура и услуги. В партньорство с читалищата и кметствата на с. Лъвино, с. Китанчево, с. Тодорово, с. Подайва и с. Конево ще бъде реализиран проект за опазване на културното наследство на територията на МИГ – Исперих.

2023 година е изключително отговорна за Сдружението, защото предстои разработването на новата стратегия за програмен период 2023-2027 г. Активното включване на жителите на община Исперих в срещите и обученията, които предстои да бъдат организирани, ще допринесе за планирането на стратегия, отговаряща на потребностите на всички заинтересовани страни.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА