Въвеждането на минимална защитна цена за хляба е невъзможно, каза Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна, по повод исканията за въвеждане на т.нар. минимална защитна цена за хляба са от сектор хлебопроизводство.
По думите на Иво Бонев, цитиран от радио „Фокус” – Варна, сформирането и въвеждането на подобна мярка е невъзможно, тъй като в европейския съюз няма такава практика. Друга причина е, че себестойността на този продукт е свързана пряко с цените на основните суровини – брашно, мая и сол. Това са суровини с пазарни цени и е нормално с годините да се променят. Освен това, производството на хляб и сладкарски изделия и тяхното ценообразуване е пряко зависимо от цената на тока, която почти постоянно има някакви колебания. Цената на труда също е различна през различните години, предвид промяната на минималната заплата и съответните социални осигуровки.
При положение, че основните разходи в бранша са на пазарен принцип и променят своите стойности, не може да бъде фиксирана една минимално защитена цена за крайния продукт, подчерта Иво Бонев. Той посочи, че въвеждането й не е приложимо и поради факта, че подобно действие би попаднало по ударите на Комисията за защита на конкуренцията, тъй като една подобна цена би създала условия за картелни споразумения.
„Това намерение на колегите е донякъде вик за помощ и внимание, тъй като цената на хляба у нас е ниска и нерядко не може да покрие разходите на производителя”, коментира Иво Бонев. По негови данни, през последните 10 години, въпреки леките колебания, цената на хляба не се е променяла драстично и към момента няма основания за ценови движения.