Ивелина Василева: Около 40% от разходите на европейските компании са разходи за суровини

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Всяка година средният европеец употребява 14 тона суровини и генерира 5 тона отпадъци, стана ясно по време на днешната конференция “Кръговата икономика и възможностите за българския бизнес”, която се проведе в Дома на Европа в София. На събитието присъстваха министърът на околната среда на България Ивелина Василева, икономическия министър Божидар Лукарски и евродепутата Ева Паунова.

Ресурсната ефективност на национално и на европейско ниво изисква дългосрочна рамка от дейности, касаещи селското стопанство, климата, водите, енергетиката, отпадъците и биоразнообразието, стана ясно от думите на министър Василева. Тя посочи, че в сърцевината на идеята за ресурсна ефективност стои това стойността на материалите, продуктите и ресурсите да се запазват възможно най-дълго в икономическия цикъл. Това от своя страна ще доведе до съхранена околна среда, конкурентоспособност, нови работни места и устойчив растеж, посочи министърът. “Преди всичко трябва да отбележим, че към настоящия момент индустрията на Европа все още е далеч от достигането на своя потенциал. Около 40% от разходите на европейските компании са разходи за суровини.”, коментира Василева. Тя добави, че в този смисъл въвеждането на ресурсната ефективност може да доведе до икономии, растеж, изчислен от порядъка на 3,9% в европейски мащаб,  до ограничаване на парниковите емисии, създаване на около 2 млн. допълнителни работни места.

От презентацията на министъра на околната среда стана ясно, че в Плана за действие на Европейския съюз относно кръговата икономика е влязло преразглеждане на регламента за торовете с цел улесняване на признаването на биологични и основани на отпадъци торове на единния пазар и подкрепа за ролята на биологичните хранителни вещества. Планът включва още действия за намаляване на хранителните отпадъци и серия от действия за максимизиране повторното използване на вода.

Ивелина Василева каза, че министерството отчита необходимостта от инвестиции на бизнеса в ресурсно ефективни технологии.

На 4-и март по време на Съвета на министрите по околна среда ще се обсъждат законодателните предложения в областта на кръговата икономика, стана ясно по време на събитието.

През тази година МОСВ ще отвори процедура с бюджет от 9,8 млн. лв за изпълнение на демонстрационни или пилотни проекти за намаляване на отпадъците и изграждане на общество на нулеви отпадъци.

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА