Ивелина Василева: 23 млн. швейцарски франка ще бъдат отпуснати за обезвреждане на опасни отпадъци у нас

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

23 млн. швейцарски франка ще бъдат отпуснати за обезвреждане на опасни отпадъци у нас. Сумата е подсигурена след подписването на договор по Българо-швейцарската програма от вицепремиера Томислав Дончев и посланика на Швейцария у нас. Това каза по време на посещението на новоизграждащото се депо за отпадъци край Шереметя министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предава радио „Фокус” – Велико Търново.

Министър Василева обясни, че финансирането е безвъзмездно и чрез него проблемът с опасните отпадъци на територията на страната ще бъде изяло решен. „Този проблем има много дълга давност и е актуален от 80-те години на миналия век. От времето на ТКЗС-та и кооперативите, голяма част от пестицидите, разпръснати на територията на страната се намират в складове. Всички тези помещения са инвентаризирани, има данни за тяхното състояние и обема на отпадъците, които се намират в тях, както и за количеството, което трябва да бъде третирано”, каза тя.

Според нея това са отпадъци, които са рискови за живота и здравето на хората и това е причината активно да се работи по проекта. Той ще бъде изпълнен на няколко фази. Преди всичко ще бъдат пакетирани на място опасните отпадъци. След това те ще бъдат транспортирани и обезвредени. След, което помещенията ще бъдат санитарни, за да няма никакви следи от вредното въздействие.

Според министър Василева, подписването на договора е голям успех за българското Правителство, защото по оперативната програма „Околна среда” не могат да бъдат финансирани подобни дейности. „Тоест ние намерихме друг финансов източник за справяне с проблема”, каза още тя. По думите й, след финализирането на проекта през 2019 г. България ще се е справила на 100 % с проблема с опасните отпадъци. Обезвреждането им ще бъде обект на обществена поръчка. Към момента на територията на страната няма инсталации, в които да се извършват подобни дейности.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements