Италия също може да въведе закон срещу изхвърлянето на храна

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

По примера на Франция, Италия също планира да предприеме мерки срещу прахосването на храна. Скоро търговците на едро на хранителни продукти няма да имат правото да изхвърлят непродадени храни, предава schweizerbauer.de.

Министърът на околната среда на Италия Жан Лука Галетти обяви, че до края на годината ще внесе за гласуване в парламента проект на закон, който да забрани изхвърлянето на непродадена храна. Едрите търговци на храна, които изхвърлят, няма да бъдат наказвани, а ще им бъдат налагани по-високи данъци. От друга страна, семействата също ще бъдат стимулирани да не изхвърлят останала храна.

Според министър Галетти ежегодно в страната се изхвърлят по 49 кг. храна на глава от населението, на обща стойност 8 млрд. евро. Причината е недоброто планиране на покупките от домакинствата. Ето защо правителството се фокусира върху образованието на децата и планира да въведе информация по темата като част от учебното съдържание така, че малките постепенно да бъдат приучени да не изхвърлят годна за консумация храна.

Темата е особено актуална в Италия и върху нея е фокусът на изложението Expo Milano 2015, което досега е посетено от близо 2 млн. души.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА