IT център за земеделие искат учените и бизнесът

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

 

Българското земеделие има остра необходимост от създаване на център за информационни технологии, където да се складират единни данни, за да няма несъвместимост между различните данни. Такива центрове има вече в цяла Европа. Ролята им е да събират на едно място ИТ индустрията, фермери и консултанти, които заедно да разработват, тестват и прилагат дигиталните технологии в земеделието. Това стана ясно по време на дискусия за развитието на дигиталните технологии у нас. Събитието се проведе като част от програмата на изложенията за храни и технологии в Интер Експо Център София.

България има топ специалисти по информационни технологии, които изграждат системите на най-големите организации. Трябва да се акцентира върху изграждането на телекомуникационния сектор в страната, тъй като се оказва, че изоставаме в това отношение, а то е важна възможност за управление на базата на голям обем от данни, посочи доц. д-р Боян Жеков, университетски преподавател в УниБИТ, ВУЗФ. Българският фермер трябва да знае как да управлява стопанството при наличие на голяма база данни, отбеляза той.

Често казваме, че ни трябват европейски средства, за да направим нещо, но държавата също трябва да подпомогне този сектор, подчерта доц. д-р Жеков. Използвайки европейски средства, това означава, че ние следваме европейската, а не нашата политика, допълни той.

Министерство на правосъдието вече изгради свой център и това е Агенцията по вписванията, където цялата информация се складира на едно място. Фактът, че имаше издънки, не е технологичен проблем, но е повод за гордост, че имаме такава агенция, каза още ученът. „Създаването на агенция за данни в земеделието е необходимо, за да бъдат данните събрани на едно място. Това би било голяма революция в държавата.“, обобщи той.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама