Видео

Преди Фестивала на сливата

Грандиозен исторически спектакъл очаква Троян

Над 10 000 гости от цялата страна очакват в града за предстоящите мероприятия

doyran
Автор: Агрозона
Споделена4

Военно-историческа реконструкция „Дойранъ 1918“ ще се проведе на 15 септември в Троян. Събитието се очертава да бъде грандиозно, а за балканския град то почти съвпада и с големия традиционен Фестивал на сливата (22-23 септември). Един от главните организаторите на културното мероприятие – председателят на местното Дружество „Традиция“ Христо Калистерски, даде интервю за Агрозона, в което разказва за възстановката, очакваните гости и логистиката.

– Г-н Калистерски, голямото събитие наближава и е интересно да разберем как върви организацията му?

– Засега не можем да се оплачем – подготвили сме терена в Троян, който за нашите представи е внушителен. Наподобява схематично 1:1 позициите, които са били на Дойран. Който ги знае и ги е виждал, може лесно да познае отделните обекти. Осигурени са всички необходими материали, а в петък очакваме пристигането на участниците във възстановката и в събота живот и здраве да проведем мероприятието.

възстановка дойран традиция троян
Доброволци от клуб „Традиция“ вече повече от месец популяризират предстоящата възстановка на битката при Дойран сред гостите и жителите на Троян.

– Мащабът изглежда ще бъде доста голям. Колко души ще участват в реконструкцията?

– Планували сме участие да вземат малко повече от 300 човека. Униформите, които се използват, са повечето лични на членовете на „Традиция“. Тези, които ще участват като българска войска, са техни лични и са правени по самостоятелна инициатива. Там оборудването на „войниците“ е наистина сериозно – за всеки участник минимумът като цена е 2000 лева. Отделно от нашия клуб направихме 100 английски униформи, основно със средства на дарители. Също така разчитаме на 150-200 униформи със съдействието на Министерството на културата. Реквизитът от оръжия и боеприпаси e личен на част от участниците, като те законово са обезопасени. Също така и от Киноцентър „Бояна“ ще получим допълнителен боен реквизит, както и от Министерството на отбраната по техните културни програми. Не на последно място ни подпомогнаха и трите общини – Априлци, Троян и Севлиево, с логистика и финанси.

– Програмата през целия ден е доста богата. Колко гости се очакват на 15 септември в Троян?

– Направихме доста сериозна рекламна кампания, както в региона, така и в София. Не знаем точно колко хора ще присъстват, но се надяваме на поне 10 000 присъстващи по различните части от програмата.

– Как е организирано гостуването на толкова много хора в Троян?

– С кмета на града (б.а. Донка Михайлова) постигнахме последните уточнение относно безопасността – с Пожарната, Гражданска защита, Бърза помощ и полицията. Постарахме се заедно и мислим, че сме подготвени много добре за това мероприятие. Знаете, че следващата седмица тук започва Фестивалът на сливата, който също събира голям брой гости и така Троян влиза в поредица от мероприятия, които може би малко ще го натоварят, но подготовката е добра и всичко би трябвало да мине добре.

Б.а. – Битката при Дойран е една от най-значимите победи на българската армия през Първата световна война. Сраженията край града се водят цели три години, а особено жестока е британската атака през септември 1918 година, която именно ще бъде реконструирана на предстоящото събитие в Троян.

programa-doyran

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *