Д-р Ангел Мавровски: БАБХ продължава да е нарицателно име за корупция и схеми

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
12 Минути

Държавата отново отстъпи от граничния контрол. Налице е несправяне с виртуалните животни и адекватно субсидиране. ВетИС е морално остаряла и пълна с неактуална информация, коментира в интервю за Агрозона бившият заместник-изпълнителен директор на БАБХ

 

  • Д-р Мавровски, бяхте част от екипа на БАБХ. Как оценявате водената сега политика в областта на безопасността на храните? Има ли пропуски, къде забелязвате забавяне в контрола или липсата му?

По време на кабинета „Петков“ бях зам. изпълнителен директор на БАБХ с ресори „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“, „Граничен контрол“, „Контрол на ветеринарномедицинските продукти“. Една от основните теми, актуална и към момента, е връщането на товаро-разтоварната дейност в ръцете на частните оператори, за което медиите сигнализираха неотдавна. Това показва за пореден път, че държавата е безпомощна и отново подронва доверието към администрацията! БАБХ продължава да е нарицателно име за корупция и схеми, но това, което се вижда от обществото, е само върхът на айсберга. Цялата дейност по Капитан Андреево, с която „Продължаваме промяната“ се презентираше и спечели изборите, бе на база на акции, осъществени чрез ядро от един малък екип – предимно млади хора, ръководени от ресорния заместник-министър на земеделието по това време – г-н Иван Христанов и от мен.

Контрол на препарати за растителна защита липсва и към момента, както и преди това. Внасят се много големи количества, но БАБХ е потънала в дълбок сън. По наше време се правеха акции с незадоволителен резултат, за съжаление, тъй като информацията изтичаше предварително, което проваляше месеци работа. Липсва достатъчен контрол и на вносното зърно. Не се инвестира в лабораторния контрол в страната. Вече 2 години няма изградена адекватна лаборатория на границата с Турция, въпреки че наскоро беше заявено, че такава ще заработи скоро. Въпреки това още преди 2 години бяха определени помещенията за тази цел и оттогава се протака. Две години – 5 смени на изпълнителни директори, както и на 5 заместници в ресора. Видимо е от всички страни, че системата не работи. През лятото на 2023 г. ме канеха за изпълнителен директор, като ми поискаха и стратегия, която представих. Оказа се, че управлението е в чужди ръце – в съвсем друга посока, която не съвпада с визията ми. Резултатът е видим от недоволството на производителите, които са пред фалит. Граничният контрол на агенцията е в незавидно положение – липсва персонал. Контрол се осъществява и по морските граници, както и по сухопътните пунктове, освен „Капитан Андреево“. Там е тихо – сякаш нищо не се случва, но не е така. Внася се безконтролно пилешко и свинско месо, зърно, сухо мляко, млечни продукти, мляко, за което има достатъчно данни, но не и действия.

Контролът в месопреработвателните предприятия е само за определени фирми. Към момента има данни, че в някои кланици официалните лекари дори не присъстват на клането на животни.

Наблюдава се и огромна спекула с цените в търговските вериги. Това не е случайно и говори по-скоро за картел. Именно това провокира и огромно недоволство у производителите в цяла Европа. Изкупната цена на живи свине е 3,40 лв. без ДДС. Пилешкото вече е под 2,65 лв. без ДДС. Всеки знае колко струват тези меса в магазините.

Цените по фактура на вносните зеленчуци също е доста подозрителна тема. По данни, предоставени на финансовото министерство, те се внасят  на много по-висока реална цена, но част от нея се крие, като парите към гръцки доставчици се доплащат на ръка. В България вносът се декларира на по-ниска цена, за да се плаща по-малко ДДС. По този начин българските зеленчукопроизводители стават неконкурентоспособни и много от тях фалират. Още преди две години сигнализирах за големи разлики в цените при домати, внос от Гърция и Косово, по фактури за България, съпоставени с Румъния.

 

  • МЗХ и БАБХ започнаха проверки за ликвидиране на т.нар. виртуални животни. Може ли това да се случи на практика и къде са слабите страни в системата ВетИС?

Следва първо да се види какъв ще е резултатът от тези проверки. Изключително важна е подготовката за една проверка в обект. Може да се каже, че преди проверка се осъществяват редица други „виртуални дейности“ с цел прикриване на липсващи животни и мога да дам конкретен пример с ветеринарен лекар, който в нощта преди проверката беше направил над 200 събития с животни – клане, смърт, движение. Този пример далеч не е изключение, а често срещано явление. Други примери са с преместване и премаркиране на животни. В сегашните проверки има данни, че на места, например в Петрич, са установени голям брой липсващи животни. Следва обаче да се разграничат случаите, в които наистина става дума за измами с животни и със субсидии от случаите, в които просто са паднали няколко марки в даден обект. Не се водят разследвания, а само се съставят актове за 140 лв. и виртуалните животни се премахват от ВетИС. Това е крайно недостатъчно и не решава проблема с измамите с виртуални животни. Негативни последствия по мои данни ще има основно за практикуващи лекари. От друга страна трябва да се установят и обстоятелствата около кампанийни регистрации на обекти, каквито например имаше през 2020 г. и в определени области от страната през 2022 г. с оглед на това дали тези обекти реално отговарят на изискванията и какво отглеждат. Това е всъщност един друг съществен проблем – огромните изисквания към едни животновъди и обекти срещу регистрации „на калпак“.

ВетИС е морално остаряла и нефункционална система, на която липсва аналитичност. Съществен проблем са IT ресурсите на агенцията. Това се доказа и при кибератаката преди 2 години, която срина за месец ВетИС и всички други системи на БАБХ. Тогава бяха установени множество слабости, както в използваните системи, така и в потенциала на служителите с този ресор. В крайна сметка същите лица са още в системата, което говори за слаб анализ на досегашния опит. Основният проблем за системата е липсата на проследяемост в нея – лице X с високо ниво на достъп може да прехвърли и увеличи броя животни от обект Y, което да няма начин да бъде проследено. Това е установено и описано в доклад и от външни одитори на системата. Операционните системи и компютърните конфигурации вече не се поддържат и са опасни за националната сигурност, защото през тях могат да се извършат хакерски атаки и да изтекат лични данни. Никой не даде анализ за количеството изтекла информация по време на първата кибератака през юни 2022 г. Въпреки докладите не се взе предвид опасността и ситуацията се повтори през август 2022 г.

ВетИС е пълна с неактуална информация. Това е ясно за всички. Има данни за обекти, които не съществуват от десетилетия. На пазара в Раковски, например, се водеха над 50 000 животни. Разследване по случая липсва. Взимани ли са субсидии за тези 50 000 животни, преди да отидат в този обект и колко? Защо и кой ги премахна от системата, без да се разследва Областната дирекция по безопасност на храните, директора и лекарите? Данните са, че при проверка виртуалните животни фиктивно са прехвърляни на пазара в Раковски.

В Кюстендилско, например, установихме фрапиращи нарушения, липса на животни, както и много трупове. Делата са в Европейската прокуратура. В Якоруда ситуацията с виртуални животни се повтори. Няма как да остане незабелязана такава измама.

 

  • Птицевъдство и свиневъдството през последните години страдат от много епизоотии. Стопанствата инвестираха много в биосигурност, но случаите и на птичи грип, и на АЧС продължават. Какво се пропуска?

Следва да се поздравят много от животновъдите в тези сектори, които положиха огромни усилия да се възстановят от огнищата и всички, които инвестираха в подобрение на обектите и биосигурността в тях. И при двете болести – след като двата вируса са толкова разпространени в околната среда, в дивите популации – следва внимание освен на биосигурността, да се обърне и на надзора, добрата и навременна диагностика и ранното откриване на болестта.

Всеки епизоотолог в страната е наясно, че липсва секвениране на вирусите при изследване на пробите. Не сме наясно – резултатът, ако е положителен – дали е от циркулиращия в момента в страната щам или е стар вирус. Надзорът при диви птици липсва.

Редно е министерството да стартира по-сериозно подпомагане на двата сектора – Птицевъдство и Свиневъдство, за да бъдат достатъчно развити с цел подсигуряване на националната сигурност. Към момента се финансират коне и говедовъдни стопанства за месо. Никой до момента не направи анализ какво е количеството заклани говеда с произход България и колко са с чуждестранен произход? Какво е количеството замразено вносно говеждо месо? Страната нормативно и в частност ДФЗ финансира едни псевдодвижения от един животновъден обект в друг. Това не е месо, а репродукция. Защо и кой го толерира? Държавата от години субсидира виртуална размяна на марки от един животновъден обект в друг, с което доказва “продукция” пред ДФЗ.

 

  • Ваксините в птицевъдството добро решение ли са за спиране разпространението на птичия грип и има ли воля да бъдат приложени и в България?

Още преди две години имахме работни срещи с бранша и от тяхна страна се изяви готовност за прилагане на ваксинационни кампании, но към днешна дата не съм убеден как стои въпросът. Изглежда сякаш политиките в агрохранителната верига и животновъдството се изготвят бавно или в голяма степен не отговарят на действителните проблеми, които са на трупчета дълго време. Администрацията от 3 години насам стои и чака следващия министър и е в безтегловност. Работата на администрацията трябва да е в услуга и да помага стопаните да развиват стопанствата си и животновъдството, като в същото време гарантира безопасност и качество пред потребителите.

 

  • Контролът на вноса на храни – месо, яйца, мед, достатъчно сериозен ли е и могат ли да бъдат достоверни данните за пробите при контрола на вноса на зърно и други храни от трети страни, например, Украйна?

Честотата на пробите е по-скоро пожелателна. За мен просто границите ни в момента са без достатъчен контрол, което се отразява пагубно на нашите фермери и носи потенциален риск за здравето на потребителите.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА