Испания, Полша и Румъния са на път да се превърнат във водещи произовдители на свинско месо в Европейския съюз. Това се казва в анализ на Rabobank.
„Индустрията става все по-консолидирана в Испания, като в нея вече не преобладават малките ферми, както беше досега, а се появяват все повече големи компании и ферми, които ще допринесат за повишаване на ефективността на сектора.”, каза анализаторът от Rabobank Алберт Верноиш цитиран от FoodNavigator.
Пазарът също има конкурентоспособна пазиция на пазара и ниски цени на работната ръка, така че динамичното развитие на сектора, което се наблюдава през последните няколко години, се очаква да продължи.
Секторът в Полша и Румъния също има добри възможности за силно развитие в средно- и дългосрочен план заради големите количества произведени фуражи, силния БВП и добрия потенциал за растеж.
Анализаторът подчертава, че на общоевропейско ниво е важно да се инвестира в повишаване на ефективността и в борбата с болестите.
В Северна Европа развитието на сектора върви ще върви по-скромно поради географските особености и ограничените площи подходящи за пасища, както заради общественото противопоставяне на окрупняването на фермите, както и заради високите разходи за обработка на животинските биологични отпадъци.