Испания, Полша и Румъния се превръщат във водещи производители на свинско месо в ЕС

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Испания, Полша и Румъния са на път да се превърнат във водещи произовдители на свинско месо в Европейския съюз. Това се казва в анализ на Rabobank.

„Индустрията става все по-консолидирана в Испания, като в нея вече не преобладават малките ферми, както беше досега, а се появяват все повече големи компании и ферми, които ще допринесат за повишаване на ефективността на сектора.”, каза анализаторът от Rabobank Алберт Верноиш цитиран от FoodNavigator.

Пазарът също има конкурентоспособна пазиция на пазара и ниски цени на работната ръка, така че динамичното развитие на сектора, което се наблюдава през последните няколко години, се очаква да продължи.

Секторът в Полша и Румъния също има добри възможности за силно развитие в средно- и дългосрочен план заради големите количества произведени фуражи, силния БВП и добрия потенциал за растеж.

Анализаторът подчертава, че на общоевропейско ниво е важно да се инвестира в повишаване на ефективността и в борбата с болестите.

В Северна Европа развитието на сектора върви  ще върви по-скромно поради географските особености и ограничените площи подходящи за пасища, както заради общественото противопоставяне на окрупняването на фермите, както и заради високите разходи за обработка на животинските биологични отпадъци.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА