Испания: Данък върху пластмасовите опаковки тревожи месната индустрия

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

ANICE събра на първата среща за годината Работната група от големи компании, за да анализира текущата ситуация и да представи най-новите инициативи, предприети от сектора, както и перспективите му за 2023 г. в силно нестабилна среда

Въпреки че разходите за енергия са се понижили, месната промишленост е изправена пред спад в растежа на производството, заедно с висока инфлация, докато достъпът до кредити продължава да е труден. Президентът на групата Хавиер Дуеняс модерира срещата, която започна с анализ на кралския указ за опаковките и отпадъците от опаковки, който, както се съобщава, ще увеличи разходите на хранително-вкусовата промишленост с 5 000 милиона евро.

Палома Санчес, директор на отдела за конкурентоспособност и устойчивост на FIAB, предложи преглед на регулирането на опаковките в Европейския съюз и Испания. Проблемът с данъка върху пластмасата също беше разгледан, като се припомни, че Испания е единствената страна в ЕС, която е приложила този данък, нещо, което се оплаква от сектора, първо поради огромното му икономическо въздействие върху цялата хранителна индустрия, и второ , тъй като поставя сектора в по-неблагоприятно положение в сравнение с колегите им ЕС, като надхвърля това, което се изисква от европейските разпоредби.

Докато други страни предпочетоха да отложат влизането в сила на данъка, за да не наказват националните икономики, вече засегнати от енергийната криза и инфлацията, правителството на Испания реши да ръководи прилагането на този нов данък, който намалява конкурентоспособността на стратегически сектор.

Конференцията също така послужи за анализ на новите задължения за компаниите в Регистъра на договорите за храни, предвидени в Закона за хранителната верига и създадени с Кралски указ 1028/2022, напомняйки на компаниите, че купувачите на селскостопански и хранителни продукти са длъжни да регистрират договори в първичния производители и техните групи. Този регистър влезе в сила от 1 януари и от 1 юли ще е задължително да се регистрират промените, въведени във вече подписаните договори.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА