Искат европейска защита на брежанския кестен

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Възможностите за защита на брежанския кестен като български продукт с географско обозначение бяха обсъдени на конференция на тема „Година на географските означения в България”. От Сдружение “Хора и традиции” – Брежани заявиха, че ще стартират процедура за регистрация на брежанския кестен като защитен български вкус и продукт.

На форума бяха представени резултатите от съвместните инициативи по идентифициране на потенциалните български кандидати за вписване в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни, както и доклад за иконимическите и социални ползи от схемите на Еворпейския съюз за качество на селсктопанските продукти и храни.

„Българският вкус и българските продукти трябва да бъдат защитени. Това e много добър стимул за производителите в обезлюдени и по-крайни региони на България”, заяви евродепутатът Момчил Неков. По думите му, у нас може да се развиват био институтите, които да произвеждат и да разширяват обема от български сортове, които са пригодени за нашите почвено-климатични условия.

„Имаме реални шансове да защитим брежанския кестен и да върнем славата на нашия край”, сподели Румяна Панова, председател на сдружението, цитирана от “Дарик”.

„Процесът е дълъг, труден, но ние не се плашим от трудностите, защото всичко е в наши ръце. Имаме подкрепата на община Симитли и лично на кмета Апостол Апостолов, имаме куража на хората от село Брежани”, допълни тя.

Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта – горнооряховски суджук и българско розово масло. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани “Кайсерован врат Тракия”, филе “Елена”, “Панагюрска луканка” и роле “Трапезица”. Очаква се към тях да бъде добавена и “Говежда пастърма” – процедурата в Брюксел е към своя край.

Страната ни няма нито едно вписано защитено наименование за произход, но вече е в ход национална процедура по регистрацията на странджански манов мед.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА