Иран облекчава вноса на говеждо и овче месо от ЕС

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Износът на говеждо и овче месо от ЕС към Иран ще бъде значително облекчен, след като страната прие единна здравна сертификационна система за експорт от всички страни членки, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия. Първоначално системата ще обхване държавите, които към момента са оторизирани да изнасят месо и впоследствие ще бъде разширена с останалите страни от Общността.

Очаква се новите договорености да влязат в сила от първата половина на 2018 г. като намалят значително разходите на износителите. Комисията приветства решението от търговския партньор, който през 2016 г. внесе храни и земеделски продукти на стойност около 728 млн. евро.

Еврокомисарят Фил Хоган коментира, че е убеден в значителните възможности, които съществуват за ЕС по отношение износа на говеждо и овче месо в Иран. По думите му това е първата стъпка в развитието на новите отношения между Иран и ЕС.

Иранските власти са посочили и че обмислят да вдигнат ограниченията, свързани със санитарни мерки, които към момента ограничават вноса от ЕС. Сред изискванията, които вероятно ще отпаднат, са забрана за вноса на говеждо с кост, изискването говеждото и овчето да са от животни, които са родени, отгледани и заклани в една и съща страна членка, както и правилото, че месото трябва да е от живи животни, заклани под определена възраст.

ЕС от своя страна е отговорил положително за приоритизиране оторизирането на запитвания за внос на пъстърви, щрауси и коне. Между Иран и ЕС са договорени и няколко области за техническо сътрудничество и помощ в сектора на храни и земеделски продукти.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements