Инвестиции за над 10 млн.лв. са били направени в община Камено през последните четири години

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Инвестиции за над 10 млн. лв. са направени в община Камено по различни европейски програми през последните четири години. Това показва анализ на общинската администрация, предава „Дарик”. Парите са били насочени основно за развитие на градската среда в Камено, във водния цикъл на село Кръстина, енергийната ефективност в училища и детски градини в общинския център и селата Трояново и Русокастро.

За качеството на изпълнението на проектите говори най-добре фактът, че по нито един от тях не е била наложена санкция.

В момента общинска администрация очаква „отварянето” на новите мерки в следващия програмен период, за да кандидатства с вече напълно готовите проекти за изграждане на нова водопроводна мрежа в Трояново, Тръстиково и Полски извор, както и за основен ремонт на пътните отсечки „Русокастро-Константиново” и „Полски извор-Черни връх”.

Общината вече е завела дело срещу Фонд „Земеделие” , за да си възвърне 700 000 лв. с лихвите, които е принудена да заплати на фирма изпълнител на проект, завършен през 2008 год.

До момента са погасени над 400 000 лв. , а за останалите има готов погасителен план, одобрен от общинския съвет. Задължението е формирано заради отказ на Агенция „САПАРД” да изплати на 27 общини в страна, една от които и община Камено, общо 27 млн. лв. Няколко от общините вече са спечелили исковете си срещу земеделския фонд и са възвърнали средствата си. Това предстои да направи и общинската администрация в Камено.

Според кмета инж. Стефан Бонев е недопустимо да се тиражира тезата ,че община Камено е най-бедната в Бургаска област, защото подобно твърдение не почива на истината.

В община Бургас се разпределят 737 лв. годишно бюджетни средства на глава от населението, а в Камено 690 лв., значително повече от тези показатели в Айтос, Руен и Сунгурларе.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама