Интелигентното земеделие се превръща в обичайна практика

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Дронове торят, сензори наблюдават царевицата, а прецизното напояване пести вода за ориза през лятото. Вижте къде е това

Хейлундзян, провинция в североизточната част на Китай, е лидер в производството на зърно в Китай в продължение на 13 последователни години. През 2022 г. фермерите в провинцията са произвели около 77,63 милиарда килограма зърно, което представлява 11,3 процента от общото за страната, съобщава държавната информационна агенция Xinhua. Тук плодородната земя се простира до хоризонта, а технологията спестява време и ресурси на фермерите. Интелигентното земеделие се насърчава от Beidahuang Group, водещ национален производител на зърно. Така за прилагането на течни торове върху оризови плантации в района, които са под контрола на компанията, отдавна работят селскостопански дронове.

„След като съм планирал траекторията на полета на дрона на компютъра, той може да работи сам, като пръска равномерно за по-добро усвояване от растенията, а аз трябва само да го наблюдавам с мобилния си телефон. Един час работа с дрон е еквивалентен на пет или шест часа работа във фермата“, каза Янг Пен, производител на ориз.

Дрон може да намали разходите за труд с 40% при пръскане на течен тор върху парцела, коментира още производителят пред Xinhua.

„В оризище от 21 000 mu (около 1400 ха) пръскането на течен тор с дронове може да спести около 40 000 юана (около $5 546). Торенето с дронове е норма тук“, добави Синхуа Джан Лей, говорител на зоната за управление.

Селскостопанските дронове не само повишават ефективността и намаляват разходите за труд, но също така позволяват използването на по-малко пестициди, което ограничава замърсяването на почвата.

Това лято Beidahuang Group представи нов тип дрон с подобрена навигационна система и алгоритмичен софтуер. Въвеждането му е намалило използването на пестициди с 10%, а ефективността на работа се е увеличила с още 20%.

Редица съвременни технологии за напояване, като интелигентно напояване и капково напояване на плитка дълбочина, също са въведени в оризовите полета на компанията. В предишни години напояването и отводняването изискваше хора да наблюдават шлюза на помпената станция, което отнемаше време и труд, а точността на контрола на водата беше ограничена от човешка грешка.

От създаването на интелигентната система за напояване, водните помпи и шлюзовете за селскостопански канали се управляват от смартфони, което позволява дистанционно управление и точно разпределение на водните ресурси със значителни икономии на вода през лятото. Използва се и високопрецизно оборудване за селскостопански мониторинг за събиране на информация за метеорологични бедствия, влажност на почвата, вредители и растеж на разсад. Събраните данни служат като ръководство за прилагане на напояване, пестициди и торове.

Наземното приложение на торове, например за царевица, също е оборудвано с технологии, които ви позволяват да регулирате дозировката на тора според условията на всяко място. Изследователите на компанията си сътрудничат с учени от Североизточния институт по география и агроекология на Китайската академия на науките, за да създадат и инсталират партида сензори в полетата за бързо получаване на параметри като условия на околната среда и развитие на царевица (листна площ и съдържание на азот в листния слой).

„Въз основа на получените данни се определят специфичните изисквания за прилагане на тор за всяка единица култура. Това намали използването на торове с 15% и увеличи производството на зърно с повече от 5%“, каза Ли Чуан, мениджър в компанията.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements