Инспекциите на ферми поскъпват с влизането в сила на „зелените“ изисквания

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Националните разплащателни агенции на държавите-членки на ЕС са единодушни, че инспекциите на ферми ще поскъпнат с влизането в сила на „зелените“ изисквания, съобщава Agra Europe. Електронните системи за контрол навлизат все повече в употреба и спестяват пари и време на инспекторите, като освен това елиминират възможността за човешка грешка.

Директорите на разплащателните агенции са се споразумели, че въвеждането на зелените изисквания през 2015 г. ще доведе до увеличение на административните разходи за инспекции на място във фермите. Ще бъде трудно някои части да се проверяват посредством непряк контрол, така че ще са необходими ясни правила за контрол и работа със системите. В становище на директорите се казва, че основните причини за това да се получават обърквания в плащанията по Общата селскостопанска политика са грешките в системата за идентификация на парцели земеделска земя, както и пропуските в изпълнение на изискванията за съответствие между държавите-членки. Подобряването на тази система би намалило грешките.

Освен това специалистите предупреждават, че преразпределянето на субсидии, зелените мерки, обвързаната помощ, както и определението „активен фермер“ също създават условия за допускане на грешки. Дигиталните платформи позволяват на фермерите да се съобразят с новите изисквания преди да подадат заявления за плащания и така може да предотвратят множество грешки. Информационните кампании, указанията и активното възползване от консултантски услуги също помага в тази насока.

„Необходимо е да има ясни и точни правила, за да се знае докъде може да си позволим да проявим толерантност и къде може да получим повече съдействие за системата.“, е мнението на директорите. Необходими са нови проверки за легалност и регулярност, за да се установят слабостите в контролните системи и да се подобри качеството на работата на инспекторите. Това обаче може да създаде повече работа на разплащателните агенции.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements