Средната стойност на индексът на храните отчитан от Световната организация по прехрана и земеделие (ФАО) през април бе 171 пункта, което е с 1.2% по-ниско в сравнение с март. Това е най-ниското ниво от юни 2010 г., съобщи международната специализирана агенция към ООН, която ръководи международните усилия за борба с глада.
През последната година голямото производство на храни в световен мащаб, силният американски долар и евтиния петрол бяха основни причини за поевтиняване на цените на храните и индексът на храните беше в спад от април 2014 г.
„Нямаме притеснения относно осигуряването на храна, така че външни фактори ще влияят все повече върху развитието на цените в близко бъдеще.“, каза Абдолреза Абасиян, старши анализатор във ФАО. Според него цената на американския долар ще има най-голямо значение за развитието на пазара на основните храни като зърнени и маслодайни култури, мляко, месо и захар. Ако доларът поевтинее, това ще се отрази на цените и те ще паднат, казва още анализаторът. Цените на месото следват различен тренд в сравнение с останалите храни, като през април са се повишили за първи път от август 2014 г.
Прогнозата на ФАО е, че производството на зърнени култури през 2015 г. ще падне с 1.5% в сравнение с предходната година, а общото производство ще падне и ще достигне 2.509 млрд. т. По-голямата част от намалението ще дойде от свиването в засетите с царевица площи.
В края на стопанската 2015/16 г. преходният остатък на международния пазар ще бъде 626.6 млн.т., а производството на пшеница ще бъде 719.1 млн.т.