Намаляват грубите ментета при сиренето в търговската мрежа
До преди няколко години имитиращи млечни продукти имаше основно в търговската мрежа, докато напоследък наблюдаваме изместване в търговията на едро към детските градини, училищата и хотелите. Това са местата, където все още се извършват недостатъчно проверки, посочи д-р Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители“ в интервю за Нова ТВ.
“Приветствам инициативата на българите да произвеждат в дома си в малки ферми. От друга страна, такива обекти са рискови от гледна точка на безопасност. Често хората започват с голям ентусиазъм, но трябва да решат как ще се справят с изискванията за хигиена”, коментира д-р Сергей Иванов.
Отивайки в магазина, трудно можем от пръв поглед да разберем дали сиренето, което се предлага, е истинско. Ако можеше да се познае, нямаше да има нужда от лаборатории и учени, посочи той. „Като граждани и потребители можем да настояваме държавата, тъй като плащаме за това, да се грижи за качеството и безопасността на храните“, обясни ученът.
През последните години храните в търговската мрежа стават по-качествени, каза още д-р Сергей Иванов, който наблюдава и други тенденции. Например, намаляват грубите ментета при сиренето от гледна точка на влагането на хидрогенизирано масло. Други хитрини, към които се прибягва, е увеличаването на количеството вода в сиренето.