Имам добър овчар, как да го убедя да не напуска?

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

В днешно време не е лесно да се намери овчар, още повече да е добър. Ако все пак сте сред късметлиите, които имат овчар с добър потенциал, но е трудно да го задържите, защото е разочарован от самата работа, следните няколко съвета може би ще са от полза.

Поговорете с овчаря и ако установите, че се интересува от отглеждане и развъждане на овце, възложете му да купи овце, които да подобрят стадото. Споделете с него в случай, че имате планове да разширите и подобрите състава на стадото си. Определете ролята на овчаря в тези планове. Поставете точни и ясни параметри и цели, които искате да постигнете по отношение на развитието на стадото. Определете финансов стимул за овчаря, ако целите бъдат достигнати. Например, може да позволите на човека да получи еднократен бонус от печалбата, която бихте реализирали от продукцията с по-добро качество.

Ако е трудно да определите размера на този бонус, например заради времето и несигурните пазари, признайте това и бъдете готови да възнаградите уменията и усилията на овчаря дори и очакванията свързани с печалбата да не се реализират.

Освен това може да въведете овчаря някои аспекти на бизнеса. Покажете, че сте готов да чуете неговите идеи за подобрение на стадото, за управлението на бюджета и т.н. Предоставете му отговорности, които ще го ангажират с управлението на стадото или с пазара. Помогнете му да присъства на изложения, демонстрации и обучения за най-добрите практики в овцевъдството. Уверете се, че неговата заплата, условията на труд и други стимули са адекватни на неговия принос за Вашия бизнес.

Заплащане на час или на заплата

Определете дали заплащането ще бъде на час или на заплата. Кой вариант ще бъде по-подходящ за овчаря? Ако предпочита фиксирана заплата, проверете в интернет какъв е средният размер и след като я определите, направете ревизия след 6 месеца до година, за да установите дали тя все още е адекватна. Уверете се, че Вашият овчар получава също толкова колкото и неговите колеги от съседните ферми. Важно е също той да има добри условия на труд и подходящата техника, за да си свърши добре работата.

Принципът на този съвет е приложим за всеки вид бизнес. Важно е да направите така, че служителите Ви да са ангажирани с работата си. Добре е те да усещат, че имат важен принос към Вашия бизнес и че уменията и усилията им се оценяват. В противен случай те ще изберат други възможности.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements