Има висока асиметрия между цените на сиренето и на суровото мляко

Кирил Александров
Кирил Александров
4 Минути

Съществува висока асиметрия между цените на сиренето към цената на суровото мляко. Коефициентът на асиметрия на месечна база за периода 2012 – 2015 г. е -0,92. Колкото по-нисък от 0 е този коефициент, толкова по-силно цената на сиренето се движи в различна посока или расте много по-бързо, отколкото цената на мляко. В периода 2012 – 2015 цените на суровото мляко намаляват с -3%, докато цените на едро на сиренето се увеличават с 13,8%. В същото време цената на млякото представлява 60% от цената на сиренето в търговията на едро.

Това се казва в анализ на Божидар Иванов, експерт в Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – CAPA. Докладът бе представен по време на обзорен научно-приложен форум на тема „Развитие на земеделието и тенденции на стоковите пазари“, организиран от Центъра към Института по аграрна икономика и ССА и финансово подкрепен от Фонд „Научни изследвания“, с цялостната подкрепа на Фондация “Америка за България”.

krava_cow
Моделът на субсидиране на млечните стопанства е неустойчив.

Положението в българското млечно говедовъдство е тревожно най-вече заради конкуренция на европейския пазар. След отпадането на дерогационните режими, премахване на квотите, растящото световно производство и засилване на конкуренцията, непреструктурираните и немодернизирани български млечни стопанства оцеляват трудно и съществуват благодарение на един неустойчив модел базиран на субсидирането.

Задържане броя на животните се постига изключително със субсидиите, що се отнася до говедовъдството и овцевъдството. Съществуват много непродуктивни стада, които се отглеждат заради заявяването на пасища, което лишава истинските производители от по-високо подпомагане.

Най-уязвими са стопанствата между 10 – 100 крави, неинтегрирани по веригата, които имат високи разходи за производство, високи постоянни разходи, действат на нестабилния вътрешен пазар, с ограничени потребителски възможности и институционални неизвестности, в условията на променливи цени, което очертава техните негативни перспективи.

Млечната продуктивност е значително по-ниска от другите страни в ЕС. Произвежданото мляко е с по-лоши показатели за протеин и млечни мазнини в сравнение със страните от Западна Европа, което се дължи на ограничени възможности на болшинството ферми в България до достъп до по-добър генетичен материал, до средства за внедряване на нови схеми за хранене и отглеждане на животните и знание за тях.

България трябва да се съсредоточи в по-целесъобразно използване на публичния финансов ресурс по инвестиционните и други мерки в млечното животновъдство. Усилията трябва да бъдат насочени към подобряване на текущото състояние в средните стопанства, с над 50 до 200 млечни крави, които да имат достъп до финансиране на не скъпи проекти за оборудване, позволяване закупуването на използвано такова например, и за закупуване на подходящи високопродуктивни животни, всичко това при облекчен достъп до такива програмни схеми.

Засилващите се проблеми със задлъжнялостта на млечните стопанства могат да се решат с помощта на държавна подкрепа, за да се повиши тяхната ликвидност и жизнеспособност им.

Необходимо е поощряване на директните продажби, представляващ силен пазарен инструмент за адресиране на проблемите, което води до подобряване достъпа до пазара, съкращаване разходите за такъв достъп, засилва конкуренцията, увеличава избора на потребителите и стабилизира доходите на малките и средни стопанства, според експерта.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА