Икономистът проф. Боян Дуранкев: Българската икономика ще продължи да се отдалечава от развитите страни в ЕС

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Икономическият растеж в световен мащаб ще бъде 2,8% за 2015 година, според прогнозата на Световната банка. За развитите страни покачването ще е с 2,8 на сто, а България – с 1,1%. Българската икономика ще продължи да се отдалечава от развитите страни в Европейския съюз, с изключение, вероятно, на Гърция и на държавите, които са кандидат-членки.

Това коментира проф. Боян Дуранкев за БНР по повод статистическите данни за икономически подем на страната ни и допълни: “Спрямо миналата година планираният растеж (за България – бел.ред.) е бил 1,6%, а за тази година очакванията са за 1,1 на сто. Това значи, че се намалява темпът на прираста. Големият удар, който беше нанесен на икономиката ни, е фалитът на КТБ. Другите удари, които понесохме, са това, че нашата икономика е експортно ориентирана към суровините и затварянето на руския пазар към нас, в голяма степен, и ние към нея – в още по-голяма степен. В никакъв случай нямаме догонващ икономически растеж и нямаме стратегическа икономическа ориентация в ЕС.”

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама