Игнат Ангелов, Съюз на земеделските кооперации: Законът за ДДС беше променен „на тъмно”

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Законът за ДДС и в частност частта му, която засяга земеделските производители у нас, беше променен “на тъмно”. Става въпрос за задължителното поставяне на измервателни уреди във ведомствените бензиностанции на земеделските производители. Това разказа Игнат Ангелов, председател на Съюза на земеделските кооперации „Дунав 2000” – Свищов, за радио “Фокус” – Велико Търново. Промяната е в сила от 1-ви януари 2015 година. Тя е приета в края на миналата година и е публикувана в извънреден брой на Държавен вестник от неработния 24 декември.

“Преди три години това изискване беше въведено със закон, но поради протест на земеделските производители то беше отменено. Сега отново на управление е правителството на ГЕРБ и го въвежда по най-непрозрачния начин”, обясни Игнат Ангелов. Според него трябва да се преценят приходите и разходите, които ще настъпят при подобна промяна. Той е на мнение, че ако това се направи, ще стане ясно, че поправката в закона е ненужна.
“Ето какво означава да се работи непрозрачно, “на тъмно”, зад гърба на хората и въобще да не се вслушват в гласа и исканията на им. Практиката ги е научила, че българският земеделец по принцип е практичен човек. Животът го е научил на практичност, честност и отговорност, а на практика ние го тласкаме към сивата икономика и към това да лъже и мами държавата, и всички останали. Ето това е, което дразни хората, и което разбуди гнева на земеделските производители”, посочи Игнат Ангелов. Той подчерта, че недоволството е било материализирано от Националния съюз на земеделските кооперации в България. Неговите членове са изпратили до всички държавни органи – президентът, председателят на НС, Министерство на земеделието и Министерство на финансите, декларация, която гласи, че подобна промяна не е необходима.
“Ние трябва да назначим нови хора, които да обслужват компютърната техника, която идва с тези измервателни уреди. Освен това, трябва и да закупим тези неща, без да има някаква икономическа ефективност”, добави председателят на “Дунав 2000”. Той обясни, че подобен проблем е възникнал и при смяната на обикновените касови апарати с такива с фискална памет. Поддръжката на новите е почти двойно по-скъпа, но на практика те не се използват от никого.
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама