ICT Media и АЗПБ, Васил Грудев: Брюксел нотифицира участието на малките животновъди в тематичната подпрограма

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Първата нотификация по новата ПРСР от Брюксел вече е факт, съобщи зам.- министърът на земеделието Васил Грудев в хотел Балкан днес по време на форума „Предизвикателства през развитието на сектор земеделие през новия програмен период“. Събитието е организирано от вестник „Капитал“ със съдействието на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Национална лозаро-винарска камара.

Модератор е Светлана Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации. На събитието присъства Румен Порожанов, шеф на ДФЗ, изпълнителни директори на банковия сектор, както и представители на агробраншови организации и земеделски производители.

Васил Грудев обясни, че първата нотификация на новата ПРСР позволява участието на малките животновъди с производствен обем от 8 хил. стопански единици в тематичната подпрограма. Той характеризира това като двоен успех за страната ни, първо защото вече имаме нотификация, докато други страни в ЕС все още не са получили одобрение на своите ПРСР и второ, което е изключително важно е, че ще се даде шанс на малките животновъди да кандидатстват за субсидиране с европейски средства. Васил Грудев неколкократно подчерта, че в сектор Земеделие най-едрите фермери са изключително устойчиви, но не така стоят нещата с „гръбнака“ – средните и дребните. Именно те ще бъдат акцентът, върху който ще бъдат съсредоточени усилията за подпомагане, за да бъде стабилизиран този сектор в агорбизнеса, допълни зам.-министър Грудев.

Васил Грудев обеща, че до края на годината ще бъде отворена мярка 4.2 за преработка на земеделска продукция, по която в момента работи Комитетът за наблюдение.

Светлана Трифоновска

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements