ИАСАС призна 14 хибрида царевица на Селскостопанска академия

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Със заповед на Министъра на земеделието и храните беше одобрено решението на Експертната комисия по царевица, сорго, картофи, зеленчукови и овощни култури, към Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), за признаване на 14 хибрида царевица, селектирана в Института по царевицата в Кнежа. Това съобщават от пресцентъра на Селскостопанска академия.

Решението е взето въз основа на Закона за закрила на новите сортове растения и породи животни. Одобрение за вписване получиха и 1 сорт картофи, 3 сорта ябълки и 3 череши. Под закрилата на Закона влязоха и 1 сорт сливи, 1 къпино-малинов хибрид и 1 лоза от белите винени сортове.

В списък Б на Официалната сортова листа на страната бяха вписани 2 сорта пипер на Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив. С 10 години беше удължен срокът на признаване в списък А на Официалната сортова листа на 6 хибрида царевица и два сорта картофи. Също с 10 години се увеличи срокът на вписване в списък Б на 1 сорт пъпеш и на 1 сорт пипер.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама