ИАБГ: Ефективността при обработката на градоносни облаци с ракети е добра

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Ефективността при обработката на градоносни облаци с ракети е доста добра. Това съобщи пред БНР инж. Валери Ценов, изпълнителен директор на ИА „Борба с градушките“.

“От 14 април, когато бе открит активния сезон по градозащита, до момента агенцията е провела 231 активни въздействия. 1037 градоопасни клетки са обработени и са изстреляни 11 857 ракети”, разкри той, като направи сравнение със същия период на миналата година, когато са били проведени 196 активни въздействия с обработени 791 градоопасни клетки и са изсреляни 10 189 ракети.
ИАБГ поддържа  средна зареденост от 28 ракети на площадка, а в страната имаме 263 ракетни площадки в цялата страна и при намаляване на количествата ракети имаме сключен договор и след осигуряване на финансиране от МЗХ веднага може да ги доставим, отбеляза още инж. Ценов.

22 млн. дка се защитават с ракетен способ в 8 области на страната

С ракетен способ на територията на Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Пловдивска, Пазарджишка, Хасковска и Старозагорска област се защитават около 22 милиона декара с ракетн способ, посочи той.

От 2021 г. започна проект за защита на територията в Североизточна и Северна централна България със самолетен способ. В зависимост от решението на държавата, защитаваната територия може да се разшири. Около 30 млн. дка в момента се защитават чрез самолетен способ.

“Градозащитата е скъп способ. В момента е изцяло финансирана от Министерството на земеделието с държавен бюджет. В много държави тази дейност се съфинансира от застрахователни компании и земеделци. Може да се работи в тази посока”, коментира още той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА