През 2020 г. осигуряването на животински протеин е изправено пред несигурност, но все още могат да се намерят възможности. Африканската чума по свинете доминира над перспективите, като доведе до безпрецедентна промяна в производството и потреблението на месо през 2019 г., като се очаква тенденцията да се запази и през 2020 г. Търговските спорове и липсата на устойчивост са другите забележителни предизвикателства през месопроизводителите. Има обаче възможности за глобални животински протеини, като възстановяване от АЧС, спечелване на устойчивост и инвестиране за осигуряване на стабилни търговски потоци, прогнозират от rabobank.com.
Африканската чума по свинете (АЧС) ще продължи да дърпа надолу общия растеж, както и ще внесе несигурност на всички пазари.
При аквакултурата и птиците обаче ще има ръст на производството през 2020 г., като говеждото месо остава стабилно, а дивите морски дарове също ще намаляват. Всички тези промени са незначителни в сравнение с спада на производството на свинско месо.
Като допълнение към въздействието на АЧС, много търговски спорове и проблеми предизвикват несигурност за глобалните животински протеини, като търговската война между САЩ и Китай е най-очевидната, но не и единствената търговска несигурност.
Въпреки тази липса на стабилност, съществуват и възможности за глобалните животински протеини като най-очевидната област на възможностите е възстановяването от АЧС , което според експертите от холандската банка ще се разшири през 2020 г.
Регионални перспективи
Северна Америка
Очаква се производството на всички видове месо да нарасне през 2020 г. – водено от свинско, последвано от домашни птици и накрая говеждо месо.
Европа
Производството на домашни птици и свинско месо се увеличава, като растежът на свинското месо се ръководи от възможностите за износ. Очаква се обаче производството на говеждо месо да намалее в отговор на слабата консумация.
Китай
АЧС доминира над перспективите с по-нататъшен спад в производството на свинско месо през 2020 г. Производството ще нараства за всички останали видове, предвид недостига на свинско месо и високите цени.
Бразилия
Ръстът на производството се очаква за всички видове протеини през 2020 г. Възможностите за износ са основният двигател тук, въпреки че вътрешното търсене също се подобрява.
Югоизточна Азия
Очаква се АЧС да се разпространи допълнително през 2020 г., което ще повлияе на производството на свинско месо. Отчасти в отговор на това производството на птици отново ще се увеличи силно през 2020 г. Производството на говеждо месо, от друга страна, остава равномерно, но вносът се увеличава.
Австралия и Нова Зеландия
Заради общите запаси в Австралия ще се наблюдава намаляване на производството на говеждо месо и производството на овче месо през 2020 г. Очаква се производството на говеждо и овче месо в Нова Зеландия да нарасне, с благоприятни ценови нива.