Производителите на храни и напитки в ЕС са отправили призив към Европейската комисия за приемане на стандарти за етикетиране на храни, съдържащи алергени. Въпреки че има стриктни изисквания за изписването на съставките, които могат да предизвикат алергични реакции, няма стандартизирана система за предупредителното им изписване на етикетите. Въпреки усилията на производителите да предотвратят следи от нежелани съставки, които могат да отключат алергии, е трудно да се гарантира, че продуктите няма да съдържат такива следи.
За да предотвратят риска, производителите поставят превантивно обозначение, че евентуално продуктът може да съдържа следи от съставка алерген.
Търговската асоциация FoodDrinkEurope, представляваща европейската индустрия на храни и напитки обаче обръща внимание, че липсата на конкретни европейски правила за превантивните надписи може да изложи потребителите с алергии на риск, съобщава euractiv.com.
Към момента няма количествен критерии за поставяне на тези означения и страните членки сами трябва да преценяват нивата на риск и съответно означението.