Хранителните съкровища на България според Slow Food са зеленото сирене, смилянският боб и каракачанската овца

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Хранителните съкровища на България са зеленото сирене на с. Черни вит, Тетевенско, смилянският боб и каракачанската овца. Именно те са включени в списъка “Съкровищницата на вкусовете” на световната организация на Slow Food (бавно хранене). Това заяви Десислава Димитрова, член на Международния съвет и движеща сила за Slow Food в България, съобщава БТА.

Организацията опазва на кулинарните традиции, свързани с даден географски район с цел запазване на биоразнообразието и популяризирането им като част от националното културно наследство. Целта е повишаване на информираността на обществото по отношение на въпроси, свързани с качеството на храните и популяризиране на ново качество на живот.

Асоциацията Slow Food в България е учредена преди 10 години. “Съкровищницата” наподобява идеята за Ноевия ковчег – запазване на семена, рецепти, технологии и изобщо всички малки тайни, които осигуряват еднаквост на продукта, устойчивост на производството му”, посочва Димитрова.

Първият утвърден продукт на Slow Food в България е Зеленото сирене на с. Черни вит, Тетевенско. То е единственото плесенясало сирене на Балканите и е щяло да остане напълно непознато заради преклонната възраст на единствения човек в селото, който продължава да го произвежда. Кметът се намесва и рецептата е възродена, превръщайки Зеленото сирене в първия български принос в “Съкровищницата”, разказа експертът.

Каракачанската овца също е включена в “Съкровищницата”. Тази порода има за цел да се запази традиционното отглеждане на каракачанските овце и рецептите на произведените с тяхното мляко продукти – кисело мляко, саламурено и т. нар. толумско сирене, което се прави само от млякото на каракачанска овца.

Смилянският боб, известен не само у нас с хранителните си качества и уникалните рецепти, е следващият български участник в “Съкровищницата на вкусовете”. Над 1400 географски продукта от Европа са регистрирани в “Съкровищницата на вкусовете”.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА