Щандове с български продукти ще представят родното производство с потенциал за регистрация по европейските схеми за качество на площад „Люксембург” пред Европейския парламент на 6-ти септември, Деня на Съединението на България. Сред продуктите ще са домат и капия от Куртово Конаре, колбас от източнобалканска свиня, зелено сирене от Черни Вит, еленски бут, навпавок от Разложко, странджански чай, козе сирене от българска местна порода, реселешки воден лук и габровски пестил.
Всеки вторник на мястото, където ще бъдат представени българските продукти, се провежда фермерски пазар. Идния вторник обаче в сърцето на Европа ще бъде представена и идеята „Селски мол“ от Габровско – инициатива на няколко читалища, представяща традиционни храни, напитки, продукти и изделия на местните занаяти, умения и практики. Посетителите в Брюксел ще могат да опитат пестил и сладко от глухарчета от Габрово и да видят традиционна посуда. Предвидена е и демонстрация на нашиване на кърпа.
В началото на следващата седмица в Европейския парламент ще се проведе конференцията „Намаляване на ефектите от промените в климата чрез географските означения и европейските схеми за качество”, в която ще се разисква ролята на географските означения в опазването на климата. По време на събитието представители на няколко продукта ще направят кратки презентации за това как, ако се прилагат и подпомагат схемите, ще се подобри състоянието на климата. Участие ще вземат председателят на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня, председателят и заместник-председателят на сдружение „Хора и традиции”, които ще представят Брежанския кестен, както и представител на региона Емилия-Романя, който ще представи опита в производството на няколко продукта в регион Емилия-Романя, един от които е сирене Пармиджано Реджано.