Няма достатъчно производители на преработена продукция, които да задоволят фермерските пазари, каза пред “Агрозона” Десислава Димитрова, координатор на Slow Food България. Ние нямаме фермери, които да произвеждат, коментира тя и добави, че когато България е синхронизирала своето законодателство с Европейския съюз, е пропуснала възможността да заложи още тогава тези инструменти за стимулиране преработката във ферма.
По повод къщите за гости в селски райони, Десислава Димитрова каза, че истинският селски туризъм, е когато посетителят е гост в къщата на семейството, споделя храната и бита им: “Хората, когато отиват на селски туризъм, търсят точно това. Другото, което се случва и е отзвук от използването на парите от САПАРД и ПРСР, това е построяване на хотели на село, което е нито хотел, нито селски туризъм”. По думите й 4-звездните услуги нямат смисъл в селата, те не се вписват в общата среда.