Хранителните продукти поевтиняват в световен мащаб, у нас отново бележат ръст

Според международните наблюдения на ФАО само при захарта има основание за поскъпване
Индексът на международните цени на хранителните продукти намалява през февруари единадесетият месец подред, макар и леко, се посочва в съобщение Организацията по земеделие и прехрана на ООН (ФАО).
Средният индикатор за индекса на цените на храните на ФАО възлиза на 129,8 пункта през февруари, което е с 0,6% по -малко, отколкото през януари, и 18,7% по -малко, отколкото през март 2022 г.
Индексът на цените на зърното на практика не се е променил от януари. Международните цени на пшеницата са нараснали леко в рамките на месец, тъй като безпокойството от сухите условия в Съединените щати и голямото търсене на доставки от Австралия до голяма степен са компенсирани от силната конкуренция сред износителите. Международните цени на ориза намаляха с 1% поради забавяне на търговската дейност в повечето големи азиатски износители, чиито валути загубиха позиции спрямо щатския долар.
Цената на растителните мазнини падна с 3,2% в сравнение с януари, отбелязват от ФАО, като това се отнася по -специално световните палмовото масло, маслото от соя, слънчоглед и рапица.
Индексът на млечните продукти на ФАО намаля с 2,7% в рамките на месец, а най –бърз спад регистрираха стойностите на маслото и сухо обезмаслено мляко.
Индексът на цените на месото също почти не се промени в сравнение с януари. Световните цени на домашните птици продължиха да намаляват на фона на значителни износни доставки, въпреки избухването на птичи грип в няколко водещи страни от производството, докато международните цени на свинско месо се увеличиха, главно поради безпокойството по отношение на достъпността на износа в Европа.
В същото време индексът на цените на захар FAO се увеличи с 6,9% от януари до най-високото ниво за шест години, главно поради намаляване на прогнозата за производството до 2022/23 в Индия. Въпреки че благоприятните перспективи за реколтата сред другите доставчици в комбинация с по -ниските международни цени на петрола и цените на етанола в Бразилия ограничиха увеличението на разходите за захар.
У нас обаче цените на храните продължават да регистрират увеличение, независимо от движението на международните пазари.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, скача тази седмица с 0,86% до 2,472 пункта. От началото на годината равнището му се вдига с 6,74 % (от 2,316 пункта).
Базовото ниво на ИТЦ – 1,000 пункта, е от 2005 г.
Оранжерийните домати поскъпват с 12 % до 4,12 лева за килограм през последната седмица. Оранжерийните краставици скачат с 6 % и се купуват за 5,99 лева за килограм. Червените чушки падат с 1,2 % до 4,15 лева за килограм в края на седмицата, информира БТА.
Картофите поевтиняват с 4 % и се продават по 1,19 лева за килограм, а морковите скачат с 6,7 % и се търгуват по 1,28 лева за килограм. Зелето поевтинява с 5 стотинки и се търгува по 0,80 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 3,5 % и се купуват по 1,38 лева за килограм. Лимоните се купуват по 2,40 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 5,1 % и се търгуват по 1,84 лева за килограм, мандарините се купуват по 2,31 лева за килограм. Бананите се продават по 3,19 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 0,7 % и се търгува по 11,43 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ се купува с 0,3 % повече – до 18,15 лева за килограм.
Олиото поевтинява с 5,1% и се продава по 3,90 лева за литър.
Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 3,1 % и се търгува по 2,53 лева. Пилешкото месо се вдига с 1,3 % до 6,30 лева за килограм. Захарта пада с 1,9 % и се продава по 2,52 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип „500“ поскъпва с 0,7 % до 1,38 лева за килограм.
Оризът поскъпва с 1,6 % и се купува по 3,21 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата.