Хранителните добавки – с поне 15% от минералите и витамините за деня

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

„Минималните количества витамини и минерали, които се съдържат в дневната доза хранителни добавки, препоръчвана от производителя за прием, не трябва да са по-малко от 15 % от референтните стойности”, препоръчвани за възрастен човек според Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г., е записано в проект на Наредба за хранителните добавки, която е в процес на обществено обсъждане до 9 април 2021 г.

Документът регламентира начина на производство, етикетиране и търговия с хранителни добавки.

Според проекта на документ когато в резултат на нова информация или преоценка на съществуващата се установи, че дадена хранителна добавка въпреки съответствието си с изискванията на тази наредба, създава опасност за здравето на потребителите, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) може временно да забрани или да ограничи предлагането на хранителната добавка на пазара, както и чрез каналите за търговия от разстояние.

Наредбата дефинира използването само на минерали и витамини за производство на хранителни добавки, както и растителни суровини, които не са отровни.

Според проекта хранителните добавки ще могат да се предлагат на крайния потребител само в обекти за дистрибуция на храни, регистрирани по реда на чл. 26 от Закона за храните, както и в аптеки и дрогерии.

Наредбата за хранителните добавки регламентира и етикетирането на продуктите, като върху тях не трябва да послания за лечебни или предпазни свойства.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама