Храните на едро поскъпват с над 7% от началото на 2023 г.

По-високи цени имат сирене, кашкавал, краве масло
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се вдига тази седмица с 0,32% до 2,480 пункта. От началото на годината равнището на индекса се е повишило с над 7% (от 2,316 пункта), отбелязва БТА.
Базовото ниво на ИТЦ – 1,000 пункта, е от 2005 г.
Оранжерийните домати поевтиняват с 5,6 % до 3,86 лева за килограм през последната седмица. Оранжерийните краставици падат с 8,9 % и се купуват за 5,55 лева за килограм. Червените чушки падат с 0,5% до 4,14 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите поевтиняват с 1,7 % и се продават по 1,19 лева за килограм, а морковите отстъпват с 6,4 % и се търгуват по 1,17 лева за килограм. Зелето се купува по 0,83 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 5,6% и се купуват по 1,34 лева за килограм. Лимоните поскъпват с 4 стотинки и се купуват по 2,44 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 5,0% и се търгуват по 1,90 лева за килограм, мандарините скачат с 5,7 % до 2,43 лева за килограм. Бананите се продават по 3,16 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 1,2% и се търгува по 11,53 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ се купува с с 1,7% повече – по 18,34 лева за килограм.
Олиото поевтинява със 7,1% и се продава по 3,68 лева за литър.
Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 3,1% и се търгува по 2,62 лева. Пилешкото месо пада с 4,9 % до 6,00 лева за килограм. Захарта поевтинява с 1,2% и се продава по 2,51 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип „500“ поскъпва с 1,5% до 1,38 лева за килограм.
Оризът поевтинява с 0,3% и се купува по 3,17 лева за килограм. Яйцата поскъпват с 1 стотинка и се продават по 0,39 лева за брой на едро в края на седмицата.