Храните, които стимулират „добрите бактерии“ в червата, могат да изиграят роля за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.
Храните, които стимулират „добрите бактерии“ в червата, включително овес, плодове, банани, чесън, праз и лук, биха могли да играят роля за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, предполага голямо проучване.
Шотландските експерти по деменция определят като „вълнуващо” ново изследване, което за първи път показва, че има „безспорна” връзка между дисбаланса в чревните бактерии и развитието на увреждащи амилоидни плаки в мозъка.
Те открили, че протеините, произведени от определени чревни бактерии, идентифицирани в кръвта на пациентите, могат да модифицират взаимодействието между имунната и нервната система и да предизвикат заболяването.
Вече е известно, че съставът на чревната флора при пациенти с болестта на Алцхаймер е променен в сравнение с хората, които не страдат от такива нарушения.
Тяхната микробиота има намалено разнообразие, с прекомерно представяне на някои бактерии и силно намаляване на други микроби.