Производителите се отказаха от влагането на пестициди в храната. Това показва пдоклад на Европейската служба за безопасност на храните (EFSA). Според него потребяваните храни в ЕС са без пестициди или с остатъчни количества, които са в законовите рамки.
97 % от хранителните проби, взети в ЕС през 2015 година, са в рамките на законовите ограничения, а над 53 % са без количествено измерими остатъци. Данните са съотносими с измерванията от 2014 г.
Докладът на EFSA за 2015 година показва, че най-чисти са биологичните храни. 99,3% от пробите са били без пестициди или с остатъци в законовите рамки.
“В сравнение с общите резултати за други храни степента на максимално допустимите количества на остатъци от пестициди и на остатъчните количества (проби с остатъчни количества под степента на максимално допустимите количества) са значително по-ниски в пробите на биологичните храни (максимално допустимите количества на остатъци от пестициди от 0,7% срещу 2,9% за конвенционалните храни; количествено измерими остатъци 13,5% в биохраните срещу 46,8% в конвенционалните храни)“, сочи още докладът.
В рамките на годишния си отчет Европейската служба за безопасност на храните анализира резултатите от Програмата за контрол, координирана от ЕС, която отчита проби от обща „кошница“ продукти. За 2015 година тези продукти са били патладжани, банани, броколи, зехтин, портокалов сок, грах, чушки, десертно грозде, жито, масло и яйца.
Най-високото превишение е регистрирано при броколите (3.4% от пробите), следвани от десертното грозде (1.7%). Редки превишения са били регистрирани при зехтина, портокаловия сок и кокошите яйца. Не са отчетени превишения при маслото.