Хорхе де Сая очерта спешни предизвикателства пред европейската фуражна индустрия

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Необходимо е да се постави силен фокус върху технологичното интензивно фуражопроизводство

Нестабилните и постоянно покачващи се цени на фуражите, промяната в начина на хранене и новото законодателство се отразяват върху комбинираните фуражи. Така очерта спешните предизвикателства пред европейската фуражна индустрия Хорхе де Сая, генерален директор на Асоциацията на фуражната индустрия в Испания, днес по време на семинар на тема “Нови технологии и тенденции на глобалния пазар на фуражи през 2013/2014 г.“, организиран от българското представителството на Американския департамент по земеделие /USDA/, в партньорство със Съюза на производителите на комбинирани фуражи в България и Асоциацията на земеделските производители в България.

Хорхе де Сая е експерт със световна репутация, който е изключително добре познат в Европа поради активната си позиция по ред въпроси, свързани с бъдещето на фуражната и хранителната индустрия, новите технологии и глобалните предизвикателства пред новата Европейска политика в областта на земеделието и храните.

Испанският гост-лектор подчерта, че заради повишението на цените на фуражите е необходимо да се постави силен фокус върху технологичното интензивно фуражопроизводство. По думите му е необходимо да се акцентира върху подобряването на конверсията на фуража в месо, както и на по-голямата комплексност в състава на фуража. Наред с тези предизвикателства, фокусът въху човешкото здраве, благосъстоянието на животните и екологичната отговорност са неразривно свързани, категоричен беше Хорхе де Сая. Според него на нестабилността на цените на суровините за фуражи и увеличаващата се конкуренция е необходимо да се реагира с увеличаване на производтвото и разнообразяването на източниците на протеин. По отношение на законовите ограничения, наложени от Европа, отнасящи се до регулирането на пестицидите и биотехнологичните продукти предизвикателствата са свързани с промяна в законодателството и необходимост от действия в тази посока от страна на фуражната индустрия, подчерта Хорхе де Сая.

Наред с ръководството на испанската Асоциация на фуражната индустрия -CESFAC, Хорхе де Сая има ръководни функции и в Асоциацията на хранителната индустрия, Асоциацията на индустриалните хлебопроизводители и сладкари – ASEMAC, Асоциацията на преработвателите на маслодайни култури и производителите на растителни масла – AFOEX, Асоциацията на производителите на зърнени закуски – AEFX, и Асоциацията на производителите на детски храни.Той заема мениджърски позиции в и редица Европейски организации като FEFAC, FEDOIL, IDACE и др. В Испания Хорхе де Сая е старши съветник към няколко министерства- Министерство на земеделието, Министерство на икономиката и търговията, Министерство на труда, и Испанската Агенция по безопасност на храните.

Лекторът притежава експертиза и в областта на правото и политическите науки като правист към адвокатските колегии на Мадрид и на Брюксел. Той активно се занимава отстояване на интересите на фуражната и хранителната индустрия на Европейско ниво – към Главна дирекция  Земеделие на ЕК и към Европейския комитет по икономически и социални въпроси, както и на международно ниво. Хорхе де Сая е много търсен и чест гост на международни форуми и има множество публикации.

Петър Лазов

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА