Холандците варят бира от коледни елхи

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Нова бира са измислили служителите на експерименталната пивоварна Lowlander Beer. Майсторите от Амстердам започнаха да приготвят нова бира от коледни елхи, като по този начин ги рециклират.

Пивоварите са огласили инициативата си още в средата на декември миналата година на официалната страница на компанията и в социалните мрежи. Под лозунга Tree to Table (“Дърво на масата”) майсторите предложили всеки да предаде свои коледни елхи след празниците. „Имаше много хора, желаещи да участват“, съобщават от пресслужбата на пивоварната. За производството на първата партида са използвани хиляди дървета, пише Aussiedlerbote.de

Новият продукт се нарича зимна бира – Индия Pale Ale (IPA). Производителят го описва като “ярък, освежаващ, с тръпчиви тонове и смолист цитрусов аромат.” В допълнение към игличките от елхи, майсторите използват и плодове от хвойна, за да подправят бирата. Идеята за напитката е дошла на пивоварите след като са наблюдавали през предходни години колко много дървета изгниват по сметищата след Коледа.

„Всеки декември около 2,5 милиона живи дървета носят духа на Коледа в нашите домове. След Нова година повечето от тях попадат в огъня или просто се изостават по сметищата. Намерихме алтернативна употреба за тях – ще правим бира,” каза основателят на Lowlander Фредерик Кампман.

Към проекта се присъедини местна ботаническа градина, няколко ресторанта и развлекателен комплекс. Там след коледните празници са останали големи количества коледни дръвчета.

Всъщност за производството на самата бира се използват само игличките, икономичните пивовари обаче решават да използват и дървесината. Направили кутии за серия подаръчни комплекти с тяхната бира, а също така искат да я използват при приготвяне на пушени колбаси, сирена и чипс.

Още на 2 януари пивоварите са започнали да събират дървета за зимния ейл. Важно е да се знае, че не всички дървета са били използвани за варене на бира. За тази цел не стават дърветата, които са били напоени с огнеустойчива течност или напръскани със снежен спрей. Тези съединения са токсични и не са приложими за храна.

Според Капман такива действия за обработка на ресурсите ще мотивират хората да купуват за коледни „органични” дървета, които не са били третирани с химикали. В допълнение, гражданите, които даряват дървета за нуждите на пивоварната ще получат атрактивни бонуси. Скоро в Lowlander ще има кулинарно парти, на което ще бъдат поканени всички, които са дарили дървета за първата партида бира. На това събитие ще бъдат изпробвани всички видове пушени меса и новата напитка.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА