Холандия представя опита си в създаване на групи производители

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Холандският опит и възможностите за създаване на организации на производителите в България ще бъдат представени на Българо-холандски семинар. Той ще се проведе на 6 март 2014, четвъртък, от 10:00 до 14:00 часа, в залата на палата № 7 (2 етаж) на Международния панаир в Пловдив в рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА 2014, съобщават организаторите.

Семинарът ще представи ролята и структурата на Организациите на производители в Нидерландия, възможностите за подкрепа чрез европейските програми и фондове и успешните практики на групи на производители в България. Формите на сдружаване по групи на земеделските производители е възможност, която Европа подкрепя финансово. Как земеделските производители могат да се възползват от нея, обединявайки се по-успешно? Това ще обяснят експерти от Холандия и от Института за агростратегии и иновации.

Земеделските кооперативи са модели на обединение, към каквито днес се ориентират все повече производители, с цел отстояване на общите си интереси – по-високо качество на продукцията, конкурентноспособност и по-голяма възможност за продажбата й. Държавите членки на ЕС могат да признават организации на производители, които са учредени по инициатива на производителите и имат поне една от следните конкретни цели: планирана продукция, приспособена към търсенето – като качество и количество; директно предлагане на пазара на продукцията на сдруженията; оптимизация на производствените разходи и възвращаемост на инвестициите; внимание към околната среда и стабилизиране на цените на производителите; научни изследвания за въвеждане на иновативни практики за повишаване на конкурентноспособността и развитието на пазарите; осигуряване на техническа помощ за използването на еко практики и хуманно отношение към животните при производството; управление на взаимоспомагателни фондове в сектора плодове и зеленчуци и др.

Семинарът на Нидерландското посолство и Института за агростратегии и иновации ще открие Рейнър Схаап, земеделски съветник към Посолството на Нидерландия. Посетителите и гостите на семинара ще чуят специалистите Снежана Благоева, Слави Кралев и Весела Цветкова от Дирекция Директни плащания и пазарна подкрепа на Министерство на земеделието и храните. Те ще разкажат за опита на България при признаване и подпомагане на организации на производители, и за бъдещите мерки за изпълнение на целите на новата ОСП.

За холандския опит с Организациите на производители ще говори Ад Клаасен, изпълнителен секретар на Холандската Асоциация на Организациите на Производители (DPA). Гостите на семинара ще научат и какви са настоящите предизвикателства пред организациите и групите на производители в България от Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Какви са добрите практики при създаване и развитие на група производители, както и кои са ефективните технологични решения за повишаване на пазарната сила на организациите и групите на производители ще разкажат Константина Семерджиева от „Фрут логистик” ООД и Тервел Николов от „Висер Опора” ООД. В рамките на семинара ще се проведе и отделен панел с въпроси и отговори, обед и работна среща на тема Практически въпроси относно формирането, управлението, финансирането и преференциите за организациите и групите производители с Ад Клаасен, изпълнителен секретар на Холандската Асоциация на Организациите на Производители и с представители на Министерството на земеделието и храните.

Семинарът на Нидерландското посолство и Института за агростратегии и иновации си е поставил за цел да образова, да информира и да помогне на всички заинтересовани земеделци и производители, които искат да се възползват от възможностите на новата ОСП. Още по тази и други теми можете да научите на сайта на Института www.agroinnovations.bg.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements