Гръцкото киви сменя италианското на европейския пазар

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

“Всички европейски държави увеличават доставките си на киви, но Гърция е увеличила износа си от 50 до 150 хиляди тона само за десет години”- съобщава Стефано Пецо, президент на Fruitimprese Veneto.

„Гърция произвежда киви отдавна, но за 10 години производството се е увеличило от 75 до 220 хиляди тона. Вътрешното потребление е много ниско, така че производствените разходи също са ниски, а износът е скочил от 50 до 150 хиляди тона и е заместил италианските доставки на места“. Разбира се, за това допринесе за проблема, причинен от руската забрана: преди 2014 г. Гърция продава 33% от кивито си на Русия, докато 40% са предназначени за европейския пазар. През последните 5 години гърците увеличават производството си и процентът на продукцията, предназначена за Европа, достига 70%.

„Обемът на гръцко киви, продавано в Германия и Испания – които преди купуваха продукция от Италия, нараства от година на година.“ – споделя още Стефано. Италия има производствен потенциал за 600 хил. тона, въпреки че количествата през 2018 г. бяха срамежливите 400 хиляди тона. Венето е петият италиански регион, когато става дума за производство и овощни градини. Средното производство там пада под 40 хиляди тона, поради намаление в насажденията. “Италия изнася около 70% от продукцията си, но трябва да подобрим това, което правим, за да не изоставаме след Гърция.” – заключи той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА