Предстои и у нас да бъдат изготвени стандарти за храни от буболечки. „Става въпрос за различни видове насекоми, които неизбежно ще започнат да навлизат на нашия пазар от Далечния Изток, под формата на брашна и други. Важно за потребителите е да знаят, че след години тези неща ще дойдат и на нашия пазар и най-доброто, което можем да направим ние, е да не си затваряме очите и да се подготвим за тях“- това сподели днес по време на конференция, посветена на Световния ден на прехраната и национална седмица за достъпа до добра храна, заместник министър на земеделието, храните и горите, Янко Иванов. Темата не засягаше пряко обсъжданите въпроси на конференцията, но беше поставена и даде началото на дискусия по отношение на така наречените „Нови храни“. Българският консуматор все още не се е сблъскал с тях, но това не отменя нуждата да бъдат определени санитарно-хигиенни норми и изисквания. Подготовката, която Министерството на земеделието, храните и горите възнамерява да направи, включва изработването на конкретни изисквания за качество и преработка, включително нуждата от това да се знае как и къде е добита и приготвена храната, и при какви условия се е случило всичко това.
Напомняме, че тази година през септември, Белгия стана първата страна, член на ЕС, която се осмели да започне да предлага необичайния деликатес по магазини и заведения. Това се случва след като белгийски специалисти по безопасност на храните са изследвали и определили 10 вида насекоми, които освен, че са напълно безопасни за здравето, са богати на протеини и имат други полезни свойства.