Годжи Бери – всичко, което трябва да знаем за плода и отглеждането му

Лилия Александрова
Лилия Александрова
10 Минути

Растението годжи бери е лесно за отглеждане, а консумацията на плодовете носи редица ползи за здравето. Отглеждането на подобно храстче определено си заслужава. То се чувства чудесно при нашия климат на място, където има много слънчева светлина и средна влажност. Растението е много непретенциозно и успешно може да се отглежда на вилата.

Как да изберем растение

Когато избирате растение за отглеждане, има няколко неща, които антиоксиданти, зеле, Agrozona.bgтрябва да вземете предвид. Изберете растение на поне две години. Още няколко неща:

  1. Засадете растението през пролетта.
  2. След като купите растението, пресадете го в по-голям съд.
  3. След това полейте обилно с вода.

Растенията трябва да се засадят в дупка с дълбочина около 40 см и ширина около 50 см. Разстоянието между всеки храст трябва да бъде най-малко 1,5 метра. Почвата, с която се зариват растенията се смесва с голямо количество компост, около 8-10 кг (торф или хумус), добавят се 200 г суперфосфат и 40 грама дървесна пепел или калиев сулфат. Покрийте земята около растението със слама.

През лятото цветовете на растението са бели или лилави. Необходимо е храстчето да се почиства редовно от изсъхналите листа, за да не стане твърде голямо, което би затруднило плододаването. Зреенето на плодовете става от юли до октомври, но се събират по-късно през есента, неузрелите плодове са може да бъдат опасни.

Суперхрана на закуска

Здравословните ползи на годжи бери са предмет на редица научни изследвания, още повече че популярността на малките, червени плодчета става все по-голяма поради желанието на хората да експериментират с храната и начините на поднасянето й. Ползите от това растение са наистина разнообразни и варират от такива свързани с противодействието на стареенето и преминават през ползата за имунната система.

Плодовете на годжи бери са известни също с латинското наименование Lycium barbarum. Самият растителен вид произхожда от Азия. Хората са използвали ярко оцветените плодове в продължение на повече от 2 000 години като лечебна билка и хранителна добавка. Днес тези плодове могат да се намерят в магазини за здравословни храни, както и онлайн.

В последно време ползите от червения плод стават все по-популярни и модерната наука подкрепя твърденията за полезността им.

Какво твърди науката за годжи бери

Ако трябва да изберем няколко сред най-важните полезни свойства на годжи берито, те биха били следните, според medicalnewstoday.com:

1. Защитава очите

Смята се, че плодовете предпазват очите от болести. Той подсилва зрението, тъй има богато съдържание на антиоксиданти, особено зеаксантин. Същите антиоксиданти могат да спрат щетите от:

  • Ултравиолетови лъчи
  • Свободни радикали
  • Оксидативен стрес, който е свързан с нивото на свободните радикали.

В изследване, публикувано в Академията по оптометрия и наука за очите се посочва, че възрастните хора, които в продължение на 90 дни приемали сок от годжи бери, увеличили значително нивото на зеаксантин и други видове антиоксиданти.

Второ проучване, публикувано в списанието “Drug Design, Development and Therapy”сочи, че плодовете защитават ретината от ганглийните клетки, на които се дължи глаукомата.

2. Подкрепя имунната система

Годжи берито съдържа също здравословни антиоксиданти, които има свойствата да засилват имунитета и да подкрепят тялото в борбата му с вредните свободни радикали и възпаленията в организма. Плодовете съдържат също големи количества витамин А и С. Подобно на другите видове горски плодове, включително боровинките и малините. Витамините А и С са важни за подкрепа на имунитета и за предотвратяване на редица болести, като се започне от обикновена настинка до рак.

3. Защита срещу рак

Високите нива на антиоксиданти, включително на витамин С, зеаксантин и каротеноиди, са отговорни за борбата с раковите клетки. Антиоксидантите забавят растежа на тумора, намаляват възпалението и помагат за отстраняването на вредните вещества от тялото.

4. Подобрява състоянието на кожата

Плодовете са богат източник на бета-каротин, който е много важен за човешкото здраве. Бета-каротинът е известен със способността си да допринася за здравето на кожата и да насърчава заздравяването на малки рани по нея.

Бета каротинът е съставка, която се използва широко в кремовете против стареене:

  • Подобрява състоянието на кожата
  • Намалява възпаленията
  • Помага ри слънчеви изгаряния
  • Помага да се справим с вредното действие на свободните радикали в атмосферата

Учените посочват резултатите от експеримент, при който на мишки се давагоджи бери, фермерски пазар, Agrozona.bg 5% сок от годжи бери, който е богат източник на антиоксиданти, а те помагат, когато кожата се излага дълго време на вредни слънчеви лъчи. Плодът помага особено, когато искаме да подхраним проблемната кожа с полезни вещества.

5. Стабилизира нивото на кръвната захар

Goji плодове могат да бъдат полезни за контролиране на освобождаването на захар в кръвта. Изследвания, направени през 2015 г. показват, че червените плодовете балансират нивата на инсулин и глюкоза в кръвта. Освен това те поддържат ниско нивото на холестерол в кръвта.

6. Подобрява настроението при депресия, неспокойно състояние и сънливост

Изследвания на учени от Великобритания показват, че консумацията на годжи бери може да подобри настроението при състояния на депресия и неспокойство. В друго изследване от САЩ се посочва, редовното пиене на сок от червения плод може да подобри тонуса, енергията, настроението и храносмилането. За да постигнете желания ефект за здравето, е необходимо да пиете сока в продължение на 14 дни без прекъсване.

Учените са провели изследване с две групи от по 14 души, при което са наблюдавани показатели свързани с неврологичното и психологическото здраве на участниците, както и техните мускулни симптоми, с това дали се чувстват добре или дали се оценяват като благополучни, като са наблюдавани симптомите при всекидневен прием на сока. Изследвани са кръвното налягане, биомаса индексът, теглото, пулсът на всеки участник в изследването в продължение на 14 дни. Установено е, че при участниците, които са приемали сок от годжи бери в продължение на 14 дни, тяхната способност да се съсредоточават, да извършват физически упражнения и умствените им възможности са се подобрили, а също така са се почувствали по-спокойни и удовлетворени. От изследването става ясно също, че хората, които приемат редовно сок от годжи бери, спят по-добре. Не са открити негативни ефекти свързани с приема на оджи бери.

7. Предотвратява увреждане на бъбреците

Годжи берито е използвано в традиционната китайска медицина за лечение на болести свързани с бъбреците. Съвременните изследвания, извършени върху експериментални животни сочат, че дребните, червени плодове могат да предотвратят увреждането на бъбреците в следствие на пристрастеност към алкохола. Също така най-новите проучвания показват, редовният прием на сок от годжи бери може да спре разрастването на един бъбречен тумор.

Кое прави годжи бери толкова добър плод

На годжи берито се носи славата на суперхрана, тъй като съдържа химически вещества, наречени фитохимикали, които се произвеждат от растенията. Съдържащите се в червения плод фитохимикали включват полизахариди, бета-каротини и зеаксантин.

Полизахаридите са основна съставна част на плода. Те са основен източник на хранителни фибри и допринасят за подобряване на имунната функция на тялото, както и за повишаване на неговата обща антиоксидантна дейност. На бета-каротена се дължи оранжево-червеният цвят на годжи берито. Веществото е жизнено важно за здравето на очите, костите, кожата, а също така участва в изграждането на клетките. Количеството бета каротен в годжи берито е най-голямо в сравнение с други ядливи растения.

Зеаксантинът пък има важна роля за цялостното здравословно състояние на имунната система. Редица учени смятат, че заексантинът има свойството да предотвратява дегенерацията на макулата. Този здравословен проблем се появява, когато се влоши състоянието на централната част на ретината, а именно макулата.

Годжи берито като част от всекидневното ни меню

Червените плодчета могат да бъдат вкусна хранителна добавка към сутрешната пълнозърнеста закуска. Може да ги намерите почти във всеки магазин в изсушено или в прясно състояние и да ги направите част от полезни закуски като.

  • смутита
  • различни смеси
  • закуски с овесени ядки
  • кисело мляко
  • салати
  • печива
  • десерти
  • сладки сосове
  • закуска за из път
ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА