Растението Годжи бери да бъде причислено като други овощни видове в кодовете за директните плащания и да влезе в обхвата на чувствителните сектори, това предложи по време на Комисията по земеделие Теодора Георгиева, председател на Българската асоциация „Годжи бери“. Към момента не е ясен кодът на годжи бери за директни плащания. По думите на Георгиева от една страна то е определено като други угари, а на среща с представители на МЗХ те са го посочили като етерично-маслена култура. Според асоциацията нито една от двете класификации не е правилна и поставя производителите на годжи бери в уязвено положение. Ако годжи бери бъде класифицирано правилно като овощен вид, може да получи подпомагане по подмерките за инвестиции 4.1 и 4.2 на ПРСР, както и по подмярка 6.1 за млади стопани, каза Георгиева.
У нас към момента с годжи бери са засети 300 дка. Културата е алтернатива на тютюна, тъй като вирее при същите условия и не изисква презасаждане 25-30 г., посочи Теодора Георгиева. Тя допълни, че по данни на БАН растението вирее в страната от 1898 г. Годжи бери расте и на почви, които са неблагоприятни за други селскостопански култури.
Георгиева каза, че годжи бери е храна по смисъла на определението за храна в Закона за храните. Растението се внася у нас като сушен плод, стана ясно още от изложението на асоциацията. “Изпускаме момента да се възползваме от това тази култура да стане нишова, българска”, каза още Георгиева.
По време на Комисията се разрази и дискусия дали годжи бери е инвазивен вид или не, но въпросът остана за решаване от представителите на науката.
Председателят на Комисията по земеделие Румен Христов обобщи, че становището на всичките му колеги от комисията е в услуга на искането на асоциацията, но предстои по въпроса да вземат отношение и научни представители и да се разгледа евентуално от Комисията по наблюдение на ПРСР във връзка с участието на растението в мерките за подпомагане.
Анета Стефанова