Годишно изхвърляме 140 000 тона храна

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Средно по 140 000 тона годна за консумация храна се изхвърля годишно в България. Това каза изпълнителния директор на Българската хранителна банка Мая Калчева пред “Дарик”. В същото време всеки пети българин живее под прага на бедността и първото, от което се лишава, е разнообразната и пълноценна храна.

Законодателни промени в Закона за храните предвиждат да бъде забранено търговските вериги и заведенията за хранене да изхвърлят хранителни продуктив контейнерите за смет. Така бизнесът се изправя пред две възможности – или да дари храната на хората в нужда, или да предаде стоките на екарисаж за унищожение. Фирмите обаче нямат изгода да дадат храната на нуждаещите се, защото законодателството не освобождава от ДДС дарените продукти.

“Една фирма, която иска да дари храна е платила за суровина, платила е данъци, плаща да закара продуктите до съответната кухня и след всичко това трябва да даде още 20%, това не е нормално” коментира Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите. По думите ѝ, за да отиде храната в екарисаж търговците и производителите ще похарчат около 30 стотинки за един килограм продукция. От финансовото министерство отговориха, че на този етап законодателството не позволява да отпадне облагането на даренията с ДДС. От ведомството изразиха опасения от злоупотреби, ако се премахне данъкът върху дарените храни.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА